In curand vor exista firme, denumite agenti temporari, care se vor ocupa cu imprumutarea de angajati pe o perioada de maximum 18 luni.
Patronii se plang ca nu au cum sa angajeze un salariat pe o perioada limitata de timp dupa desfiintarea conventiilor civile. Ministerul Muncii propune infiintarea de firme, denumite agenti temporari, care vor plasa astfel de angajati.DANIELA IVAN
Problema angajatilor temporari, adica a salariatilor de care o firma are nevoie pentru o perioada scurta de timp, de maximum un an si jumatate, este inca nerezolvata. "Nu pot sa lucrez acum decat cu persoane fizice autorizate sau cu firme, altfel nu am cum sa angajez o femeie de serviciu sau un zugrav, spre exemplu ", spune un reprezentant al Asociatiei Investitorilor Straini. Pentru a umple acest vid legislativ, Ministerul Muncii a elaborat un proiect de hotarare de guvern menit sa reglementeze munca pe o perioada mai mica de 18 luni.
Ce sunt agentii de munca temporara
Orice societate comerciala care are prevazute in obiectul de activitate selectia si plasarea fortei de munca poate sa se ocupe cu aceasta noua oportunitate de afacere. Singurele conditii sunt ca firma respectiva sa nu aiba datorii la bugetul general consolidat si sa obtina autorizatie de functionare din partea agentiei judetene de ocupare a fortei de munca din localitatea unde are inregistrat sediul social, se arata in proiect. Totodata, Inspectia Muncii va infiinta un Registru National, care va tine evidenta agentilor de munca temporara. Proiectul de hotarare de guvern mai prevede ca salariatii temporari beneficiaza de aceleasi facilitati - asigurari de sanatate, pensie, ajutor de somaj - ca si salariatii cu contract permanent de munca. Agentul de munca temporara este cel care retine si vireaza toate contributiile si impozitele datorate de salariatul temporar catre bugetele statului si plateste pentru acesta toate contributiile datorate in conditiile legii.
Procedura de angajare
Daca aveti nevoie de un zugrav sau de un specialist pentru o perioada limitata la maximum 18 luni va trebui sa va adresati unui agent de munca temporara. Aceasta firma are personalul pe care dumneavoastra il solicitati, insa nu va faciliteaza doar cunostinta, ci va imprumuta salariatul pe care-l doriti. Concret, intre firma dumneavoastra si angajatul temporar nu se va incheia nici un fel de contract de angajare, contractul il veti incheia numai cu agentul de munca temporara. Acest contract se numeste contract de punere la dispozitie si trebuie sa cuprinda obligatoriu urmatoarele elemente: datele de identificare si obligatiile partilor, datele de identificare ale salariatilor temporari pusi la dispozitie, activitatea pe care acestia o desfasoara, caracteristicile si fisa postului, locul exact al misiunii si programul de lucru, conditiile de munca si de salarizare aferente fiecarui salariat, durata misiunii, precum si valoarea contractului.
Sistemul e vechi
Acest concept a aparut pentru prima data in SUA, imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial, ca o alternativa la sistemul clasic. El s-a bucurat de succes si s-a extins rapid. "In prezent, toate economiile avansate utilizeaza forta de munca temporara ca alternativa la solutiile clasice", a declarat Tatiana Dragut, manager la firma Manpower, furnizor de astfel de servicii la nivel mondial. Ea a mai spus ca multe societati multinationale prezente in Romania lauda aceasta reglementare pe care o considera necesara pentru activitatea lor.
Codul Muncii va fi cosmetizat
Codul Muncii va avea norme de aplicare intr-o luna sau doua, a declarat Smaranda Dobrescu, presedintele Comisiei de munca din Camera Deputatilor. Acestea vor fi date printr-un ordin al ministrului Muncii si vor detalia si explicita acele articole din Codul Muncii, care au nascut neclaritate in punerea in aplicare. Ce se va modifica?
Durata saptamanii de lucru. In mod normal saptamana de lucru este de maximum 40 de ore lucratoare, insa prin Codul Muncii, orele de lucru saptamanale sunt limitate la 48 pe o medie de trei saptamani. Aceasta perioada de referinta va fi extinsa la un an pentru activitatile sezoniere si la patru luni pentru celelalte.
Normele de munca. Ministerul Muncii vrea sa nu mai lase normele de munca la libera negociere dintre patroni si sindicate si sa le bata in cuie atunci cand se negociaza contractele colective de munca la nivel de ramura.
Clauza de neconcurenta. Patronii care impun salariatilor sa nu munceasca intr-un al doilea loc de munca pentru a nu le face concurenta neloiala trebuie sa le plateasca o indemnizatie suplimentara de 25% din salariul de baza.
Procedura de angajare si concediere. In cazul concedierilor colective, angajatorul nu va mai trebui sa astepte la nesfarsit raspunsul Agentiei de Ocupare privind locurile disponibile pentru angajatii concediati. Concret, se va stabili o perioada foarte scurta, dupa care angajatorul va fi exonerat de aceasta obligatie.
Perioada de proba. Se va defini printr-un cod de proceduri simplificate, care sa se aplice si pentru contractele de angajare pe o perioada nedeterminata, cat si pentru angajarea de proba. Se va umbla si la ideea ca nu ai voie sa angajezi de proba pentru acelasi loc de munca mai mult de trei persoane. La inceputul anului 2005, Executivul are in vedere sa modifice Codul Muncii. In 2005 mai multe articole ale Codului Muncii vor fi schimbate, a spus Smaranda Dobrescu, dar a refuzat sa precizeze care vor fi acelea.