Piața de capital poate fi însă o opțiune serioasă pentru schimbare situației și ea trebuie să devină un factor de redresare și dezvoltare economică și un motor al economiei naționale, a transmis Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară în cadrul conferinței „Cum poate deveni piața de capital din România motorul economiei”, organizate de DC Media.
“Deficitul de finanțare poate fi acoperit cu ajutorul pieței de capital. Finanțarea din piață contribuie la 'filtrarea' firmelor viabile, la selectarea acelor companii care se dovedesc performante și profitabile; totodată, finanțarea din piață crește reziliența financiară și accelerează redresarea economică. Redresarea economiei poate fi accelerată prin alocarea eficientă a capitalului în economie; toate sectoarele economice - industria, agricultura, serviciile - pot avea beneficii reale dacă piața de capital va reuși să distribuie finanțări pentru utilizări productive profitabile. Dezvoltată cu eficiență, piața de capital poate oferi firmelor finanțarea de care au nevoie pentru a investi și a se dezvolta și poate consolida rezistența sectorului corporativ la șocurile economice viitoare”, a spus acesta.
Totodată, o piață bursieră dezvoltată devine atrăgătoare și pentru populație căreia îi oferă o alternativă pentru direcționarea economiilor și pentru participarea la crearea avuției corporative. „Iar perioada următoare poate fi determinantă pentru modul în care va reuși economia românească să se recupereze din criză și să se dezvolte: piața de capital poate deveni un motor semnificativ al acestei dezvoltări dacă va beneficia de listarea companiilor cu putere financiară considerabilă, precum și de mărirea numărului de acțiuni care se tranzacționează liber la bursă", a subliniat Nicu Marcu.
Se pregătește strategia pieței de capital
Autoritatea de Supraveghere Financiară, în colaborare cu Ministerul Finanțelor Publice, are în lucru