x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fisc - Iarna ingheata datoriile Termoelectrica

Fisc - Iarna ingheata datoriile Termoelectrica

de Daniela Ivan    |    07 Noi 2005   •   00:00
Fisc - Iarna ingheata datoriile Termoelectrica

Fiscul este neputincios in fata datoriilor societatilor de stat. In topul datornicilor se regasesc eternii debitori: Compania Huilei, Termoelectrica si societatile feroviare. Cu toate astea, Fiscul a deblocat conturile Termoelectrica pe perioada iernii.

Fiscul a suspendat masurile de executare silita de la Termoelectrica pe perioada iernii, desi compania este pe locul doi pe lista datornicilor, cu 350 milioane de lei noi.

Fiscul este neputincios in fata datoriilor societatilor de stat. In lista actualizata a datornicilor pe primele locuri se gasesc eternii debitori: Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica si societatile feroviare.

HUILA E PE PRIMUL LOC Compania Nationala a Huilei (CNH) isi pastreaza pozitia de cel mai rau-platnic, cu peste 500 milioane de lei noi, datorati statului. Este de precizat ca in urma cu trei luni, CNH avea de dat Fiscului peste un miliard de lei noi, iar in urma masurilor intreprinse de Fisc suma a scazut considerabil. Vestea rea este ca din suma ramasa nu mai poate fi recuperat nimic. "Nu se mai poate recupera nimic, am executat tot ce era de executat, am vandut tot ce se putea vinde, dar nimic nu mai poate fi recuperat", a declarat Sebastian Bodu, presedintele ANAF.

TERMOELECTRICA, PASUITA. Termoelectrica are de partea sa un aliat imbatabil, iarna. Desi este al doilea mare datornic, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a fost ingaduitoare cu producatorul de agent termic, caruia i-a deblocat pentru sase luni conturile. Pentru a-si continua activitatea pe perioada iernii, termocentralele care au sechestru pe active si popriri pe conturi din cauza datoriilor catre bugetul de stat pot solicita directiilor judetene ale Finantelor Publice suspendarea masurilor executorii pentru o perioada de sase luni, a anuntat Sebastian Bodu. El a mai precizat ca datornicii la buget pot solicita acest lucru in cazul in care masurile luate de Fisc creeaza imposibilitatea debitorului de a-si continua activitatea economica, cu consecinte sociale deosebite.

"Intelegand faptul ca tot ceea ce nu s-a facut in 15 ani nu se poate face in sase luni, atragem atentia ca domeniul energetic trebuie restructurat si eficientizat, si nu culpabilizata Agentia pentru lipsa de reforma din aceasta perioada", se precizeaza intr-un comunicat al ANAF. Pe de alta parte, compania se afla intr-un proces costisitor de modernizare.

CAILE FERATE, IN EXECUTARE SILITA. Companiile de cai ferate se afla, ca in fiecare an, pe primele locuri in topul datornicilor. Pe total, CFR are de platit Fiscului peste 148 milioane de lei noi. Compania Nationala CFR SA are datorii de 69,42 milioane de lei noi, Compania de calatori 57,4 milioane de lei noi, CFR Regionala Bucuresti 3,5 milioane de lei noi, iar Compania de Telecomunicatii datoreaza si ea 17,7 milioane de lei.

RESTRUCTURARE
"In cazul companiilor de stat, problema este mult mai ampla si nu cred ca ANAF este in masura sa restructureze prin executare silita aceste societati. Trebuie sa se implice si Guvernul sa le privatizeze sau restructureze" - Sebastian Bodu presedintele ANAF

EFICIENTA
"Ceea ce nu s-a facut in 15 ani nu se poate face in sase luni, atragem atentia ca domeniul energetic trebuie restructurat si eficientizat, si nu culpabilizata Agentia pentru lipsa de reforma din aceasta perioada" - ANAF

ENERGIE PE DATORIE
Termocentralele furnizeaza, la preturile cele mai mari, circa 60% din energia electrica consumata in Romania. Termoelectrica detine recordul cu preturi de peste 60 de dolari/MWh, cerand aprobarea unor niveluri de pana la 100 de dolari/MWh, datorita randamentelor scazute. O mare parte din datoriile Termoelectrica reprezinta rezultatul deciziei din 2001 de a "curata" de datorii entitatile care s-au desprins de aceasta. Termocentralele de la Turceni si Rovinari, spre exemplu, sunt modernizate cu credite contractate de Termoelectrica, fiind acum incluse in complexuri energetice care vand energia cu circa 44 dolari/MWh. Desi plateste datorii pentru majoritatea celor 36 de termocentrale avute in 2001, Termoelectrica mai are patru in afara de cele ale filialei Electrocentrale Bucuresti, care este practic independenta. (Adrian N. Ionescu)
×
Subiecte în articol: economic milioane compania termoelectrica