O industrie care rulează anual circa un miliard de euro, are 16.000 de angajaţi şi plăteşte statului taxe şi impozite de peste 120 de milioane de euro este pe cale să falimenteze din cauza modului incoerent în care este aplicată ligislaţia fiscală. Vorbim despre piaţa pariurilor tradiţionale (în cotă fixă) care în această perioadă se află în conflict deschis cu ANAF.
Totul porneşte de la modul în care operatorii de pariuri tradiţionale sunt puşi să plătescă impozitul pe profit. Potrivit reprezentanţilor Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România - Romanian Bookmakers, ANAF a declanşat o amplă acţiune de control. Inspec-torii impun operatorilor plata impozitului minim pe profit de 5% calculat din totalul încasărilor. Fiscul omite însă prevederile OG 77/2009 privind organizarea şi exploatarea de jocuri de noroc, unde se prevede că suma asupra căreia trebuie aplicat impozitul de 5% este formată din „încasări minus premii”. Modul în care aplică acum ANAF acest impozit este surprinzător, mai ales că în perioada 2010-2015 ANAF a fost de acord cu aplicarea impozitului asupra diferenţei dintre încasări şi premii.
Inspectorii lasă legea deoparte şi aleg o decizie a Înaltei Curți
În motivarea noii sale interpretări privind modul de calcul al impozitului, ANAF se preva-lează de o decizie de la sfârşitul anului 2013 a Înaltei Curţi de Casație și Justiție care, într-o speţă, a decis că impozitul pe venit de 5% se aplică asupra veniturilor totale realizate din activitatea de pariuri sportive. Operatorii caselor de pariuri tradiţionale au sesizat însă ANAF faptul că sentinţa ÎCCJ se referă la perioada 2004-2009, iar ulterior legislaţia a fost modificată în sensul introducerii definiţiei veniturilor ca diferenţă dintre încasări şi plăţi (HG nr. 823/ 2011). Această definiţie este inclusă şi în articolul 18 din Codul Fiscal. „Practica legislativă românească nu este cea anglo-saxonă, în care se poate invoca precedentul judiciar. În România este aplicat sistemul francez, în care o sentinţă poate fi invocată doar ca practică judiciară.
Aşadar, aşteptăm în continuare ca ANAF să-şi argumenteze poziţia pe lege, nu pe speţe de judecată precedente”, a mai spus reprezentantul Romanian Bookmekers, adăugând că patronatul a sesizat această problemă Guvernului.
În câteva zile, va fi trimisă o scrisoare Comisiei Europene pentru a sesiza acest abuz privind impozitarea pieţei pariurilor
Din septembrie, ANAF a început controale la toţi operatorii. Noua interpretare a modului de impozitare este aplicată şi retroactiv, începând cu 2010. Se aplică majorări şi penalizări de întârziere. Vorbim de sume care depăşesc 100 de milioane de euro.
Doru Gheorghiu, director executiv Romanian Bookmakers