x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fitch a retrogradat brutal, cu trei trepte, ratingul suveran al Spaniei

Fitch a retrogradat brutal, cu trei trepte, ratingul suveran al Spaniei

07 Iun 2012   •   17:44
Fitch a retrogradat brutal, cu trei trepte, ratingul suveran al Spaniei

Fitch Ratings a retrogradat joi ratingul suveran al Spaniei cu trei trepte, la nivelul "BBB", cu perspectiva negativa, din cauza costurilor bugetare pentru restructurarea si recapitalizarea sectorului bancar, estimate de agentie la circa 60-100 miliarde de euro, echivalente cu 6-9% din PIB.

Noul rating se plaseaza cu doua trepte peste nivelul "junk", nerecomandat investitiilor.

Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost redus de la "F1" la "F2", iar plafonul de tara a fost mentinut la triplu "A", nivel comun pentru zona euro, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Intr-o analiza anterioara a agentiei, fondurile necesare sectorului bancar spaniol erau estimate la circa 30 de miliarde de euro.

Fitch anticipeaza ca datoria bruta a bugetului general va atinge un nivel maxim de 95% din PIB in 2015, luand in considerare recapitalizarea bancilor cu 60 de miliarde de dolari.

La inceputul acestui an, agentia evalua un varf al datoriei de 82% din PIB, pentru 2013.

Spania va ramane in recesiune pana la sfarsitul lui 2013, considera Fitch, care se astepta anterior la o revenire moderata anul viitor.

Perspectiva negativa a ratingului suveran al Spaniei indica un risc crescut pentru noi retrogradari si reflecta riscurile legate de o posibila agravare a crizei din zona euro, in special a celei din Grecia.

Nivelul "BBB" al ratingului va rezista intr-o anumita masura la inrautatirea in continuare a perspectivelor economice si fiscale si la un cost peste asteptari al restructurarii bancilor. Nivelul ridicat al indatorarii externe a Spaniei si prelungirea recesiunii vor face insa tara vulnerabila la socuri economice si financiare.

Din acest motiv, pierderea accesului pe piata financiara pentru finantarea bugetului si dependenta tarii de un sprijin financiar extern conditionat vor duce la noi revizuiri ale calificativului, se arata in comunicatul Fitch.

×
Subiecte în articol: Spania fitch agentia de rating