x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fitch: Anul 2009 aduce recesiunea mondială

Fitch: Anul 2009 aduce recesiunea mondială

de Elena Stan    |    07 Noi 2008   •   00:00

Agenţia internaţională de rating Fitch prognozează o recesiune economică globală severă pentru anul 2009. Economiile ţărilor emergente nu vor fi afectate prea puternic, dar creşterea economică a acestora va încetini.



Măsurile de politici macroeconomice care vor fi adoptate de guvernele lumii, dar şi efectul de reducere a preţurilor de consum vor duce la revenirea economiei mondiale de-abia în 2010. Cel mai recent raport al agenţiei de rating Fitch anticipează pentru anul viitor intrarea în recesiune a marilor economii dezvoltate, respectiv SUA, Marea Britanie, statele din zona euro şi Japonia. Acestea urmează să înregistreze cel mai important declin al Produsului Intern Brut de după al doilea război mondial. Motivele pentru declinul sincronizat al marilor economii dezvoltate sunt legate de condiţiile de creditare mai stricte, de diminuarea consumului şi de reducerea investiţiilor corporative – se precizează în raport. Recesiunea din ţările dezvoltate, împreună cu preţurile în scădere ale mărfurilor şi cu nivelul redus al fluxurilor internaţionale de capital conduc şi la o încetinire accentuată a creşterii economice în ţările emergente, majoritatea reuşind însă să evite recesiunea – consideră specialiştii Fitch. Iar recenta extindere a crizei creditelor către economiile emergente anulează şi perspectivele companiilor din ţările dezvoltate de a-şi îndrepta strategiile de vânzări către acestea.

BUCUREŞTIUL ESTE STABIL
Agenţia de evaluare financiară Fitch a confirmat ratingul Bucureştiului pentru datorii pe termen lung în valută şi monedă naţională la "BBB-", iar cele pe termen scurt în valută la "F3", toate cu perspectivă "stabilă". Ratingul Bucureştiului reflectă performanţele operaţionale sigure ale Primăriei, susţinute de dezvoltarea de până acum a economiei locale, şi sprijinul de care beneficiază din partea Guvernului ca urmare a importanţei economice. Specialiştii Fitch au avut în vedere gradul de îndatorare în creştere şi expunerea la riscuri cauzate de refinanţarea creditelor şi evoluţia monedelor străine.

×
Subiecte în articol: economic