x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Flori de miliarde

Flori de miliarde

01 Iul 2004   •   00:00

BUSINESS

Daca mergi de la Bucuresti spre Ploiesti, pe DN1, nu poti sa nu remarci gradinile de flori, adevarate expozitii cu vanzare, aparute pe stanga si pe dreapta drumului.
ADRIAN MIHAI

Aceasta noua afacere care ia amploare are doua explicatii principale: dezvoltarea sectorului imobiliar, de constructie a caselor si faptul ca romanii care au calatorit in strainatate s-au intors cu pasiunea pentru florile de gradina.

Semperflores este prima gradina pe care o intalnesti in cale cand iesi din Bucuresti, dar si prima aparuta in acea zona, dupa cum povesteste Florin Stanica, patronul firmei. S-a deschis in urma cu sase ani. Cum merge afacerea? "Bine, chiar foarte bine!", ne raspunde fara ezitare patronul, pe care l-am prins chiar in camp, la o lucrare de amenajari exterioare. Pe langa vanzarea de rasaduri, firma mai ofera si servicii de amenajari, sisteme de irigatii si intretinerea spatiilor verzi. O parte din rasaduri vin de la o pepiniera pe care firma o are in Arges. Acolo au inceput mai intai prin a utiliza pamanturile familiei, iar apoi au cumparat si au alipit alte terenuri, suprafata totala a pepinierei fiind acum de trei hectare.

Piata a crescut foarte repede. "Daca inainte opreau numai masini straine, scumpe, acum clientela s-a diversificat", apreciaza Stanica. "An de an, numarul clientilor creste, cu toate ca a crescut si numarul magazinelor din zona", remarca intreprinzatorul. O explicatie a succesului considera ca este faptul ca echipa e formata din oameni de profesie, nu din amatori. "Suntem o echipa de horticultori pursange", spune Stanica. Firma are acum peste 20 angajati, dar in sezon lucreaza cu echipe suplimentare, ajungand in total la 80 oameni. In afara de punctul propriu de desfacere si de materialele utilizate in proiectele de amenajare proprii, firma vinde si in magazinul Cora, dar si altor societati care fac amenajari. "Probabil ca de la anul vom vinde si in Bricostore", spera Stanica. Cifra de afaceri a firmei, care a cuprins si veniturile din distributia de unelte de gradinarit, a fost in 2002 de peste 8,5 miliarde lei.

Lansare record

Cea mai noua gradina poarta numele unei flori, Kalmia, si are o suprafata de 1.300 mp. Amenajarea a inceput in luna martie, iar in aprilie gradina a fost deschisa publicului. Rasadurile sunt produse de firma la serele din Goreni, Mures. Saptamanal, de acolo vine un camion care aduce marfa. Arbustii si coniferele sunt importate din Ungaria. Principala problema de care se lovesc vanzatorii de rasaduri este obisnuinta romanilor de a planta pomi doar primavara si toamna. Pentru a creste vanzarile, s-au dezvoltat tehnici care permit plantarea in orice sezon, atat timp cat pamantul nu este inghetat. Astfel, radacina pomului este balotata, fiind acoperita de pamant, fapt ce face ca replantarea sa fie mai usor suportata.

Traditie

Despre Harry Vasilescu-Doru, veteranul producatorilor din zona si poate chiar din tara, s-ar putea spune multe. Pasiune, experienta si traditie pentru cultivarea florilor: aceasta ar fi cea mai scurta descriere a sa. A continuat traditia familiei, pornita de bunicul sau. "Reprezentantii Curtii Regale de la Sinaia veneau la serele de la Codlea saptamanal sa recolteze personal brate de frezia", spune Erhard Kraus in cartea "Gradinaritul la Codlea", despre serele tatalui sau. Harry Vasilescu-Doru s-a nascut in sera si crede ca tot acolo va muri. Are o sera de 1.200 mp din care scoate anual aproape 120.000 de ghivece. Pentru anul acesta el spera ca va obtine o cifra de afaceri de aproape 1,2 miliarde lei.

"Incasarile sunt mari, dar este si multa manopera", ne spune gradinarul. Cheltuielile pentru productie reprezinta 60%-65%. Harry Vasilescu-Doru considera ca nu se poate face avere din agricultura, dar ca se poate castiga o paine alba. Isi aduce aminte ca si inainte de Revolutie castiga destul de bine. La un an sau doi isi putea lua o Dacia cu banii de pe flori. Inca mai spera ca va putea recupera serele de la Codlea rechizitionate de stat in 1953 si aflate acum in paragina.
×
Subiecte în articol: economic