x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Flori de un milion de euro pe luna

Flori de un milion de euro pe luna

15 Mai 2005   •   00:00

Romanii cumpara de peste un milion de euro lunar flori in ghivece. Cele mai vandute plante sunt cele cu flori puternic colorate, petuniile si muscatele curgatoare, precum si magnoliile.

  • de DANIELA IVAN
  • CERERE. Cele mai cautate flori sunt plantele curgatoare, frumos colorate
    Piata plantelor ornamentale s-a cifrat anul trecut la peste 12 milioane de euro. Adica, fiecare roman a cheltuit, in medie, pe flori, 40 de eurocenti, conform declaratiilor facute de Traian Saplacan, patronul firmei Tria’s Amway. "Mai mult de 85% din veniturile firmei mele provin de la salariati, pensionari si copii. Acestea sunt categoriile care iubesc foarte mult florile si prin urmare cumpara des", spune Traian Saplacan.

    PIATA. Plantele care se vand in Romania provin, in marea lor majoritate, din Olanda, patria florilor. La nivelul tarii, exista 15 firme importatoare, dar piata este aprovizionata in proportie de peste 85% de cinci companii mari, care au inceput sa faca si productie. "Aproape jumatate din ceea ce vindem este cultivat de noi, restul importam", spune Carmen Petre, director de vanzari la firma Corona Garden. Firmele se ghideaza dupa prognoze de piata. "Am facut un studiu privind saturarea pietei. Concluziile sunt ca nu ne vom confrunta cateva generatii la rand cu acest fenomen", spune Saplacan. El adauga ca "noi, romanii, avem un plus de sensibilitate pentru plante".

    CUMPARATORII. Alaturi de persoanele fizice, si companiile au inceput sa cumpere plante ornamentale.

    Firmele "cu blazon" se muta in sedii noi, la vedere, iar din birourile moderne nu pot lipsi plantele. "Patronii au inceput sa se intereseze si sa cumpere flori. Ei cauta plante ornamentale - palmieri, ficusi - pentru interioare si plante curgatoare frumos colorate pentru terase." Multi dintre clienti vor plante care au flori pe tot parcursul anului. Le spun ca asa ceva nu exista", opineaza patronul firmei Tria’s Amway. El adauga ca exista totusi o planta, Kalanchoe Africana, care face flori 11 luni pe an.

    Insa, peste 85% din clienti sunt pensionari, salariati, oameni cu venituri modeste, care iubesc plantele.

    GRADINA
    Pentru amenajarea unei gradini proprietarul trebuie sa scoata ceva banet din buzunar. "Pentru o gradina medie de 200 de mp se investeste cam 1.000 de euro", spune directorul de vanzari al firmei Corona Garden. El precizeaza ca e bine de apelat inca din momentul infiintari gradinei la un specialist pentru a se evita neplacerile. Insa pentru o curte cu pretentii, amenajata pe aceeasi suprafata e nevoie de minimum 2.000 de euro. Este musai sa aiba o stancarie, un mic lac artificial, eventual cu o cascada de la stanca la lac, opineaza specialistii. In jur se pot pune plante specifice si ierburi, iar pe lac pot pluti 2-3 radacini de nufar si cativa pestisori frumos colorati.
    ×
    Subiecte în articol: economic flori