x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI atrage atenția asupra unei recesiuni mondiale până în 2026

FMI atrage atenția asupra unei recesiuni mondiale până în 2026

11 Oct 2022   •   12:19
FMI atrage atenția asupra unei recesiuni mondiale până în 2026

Riscul recesiunii mondiale a crescut și am intrat într-o perioadă de fragilitate și volatilitate, avertizează directoarea FMI, Kristalina Georgieva, scrie EFE.

''Aproximativ o treime din economia mondială va avea cel puţin două trimestre consecutive de creştere negativă anul acesta sau anul următor şi pierderile rezultate din decelerarea economiei mondiale vor fi, de acum până în 2026, de patru mii de miliarde'' de dolari, a explicat aceasta.

Ea a mai precizat că populația este grav afectată de pandemia de COVID-19 și se va confrunta acum și cu o criză economică de amploare. 
''Toate acestea au adus oamenii într-o situaţie foarte dificilă. Ei sunt epuizaţi şi trebuie să facă faţă unei crize a costului vieţii'', iar această situaţie ''este în mod special dificilă pentru ţările în dezvoltare'', a spus Georgieva.

Totodată, David Malpass, șeful Băncii Mondiale, a declarat că datoriile statelor în curs de dezvoltare sunt tot mai mari, iar dobânzile la împrumuturi și inflația îngreunează lucrurile.

O analiză a acestei instituții arată că numărul săracilor va crește cu 70 de milioane de persoane iar venitul mediu va scădea cu 4%. 

''Abordarea în comun a politicilor monetare şi a politicilor fiscale în acest an este primordială'', a atras atenția  Georgieva, care a spus că politicile monetare trebuie ''să apese frâna'' iar cele fiscale ''să apese acceleraţia''. 

×
Subiecte în articol: FMI Banca Mondiala Kristalina Georgieva