x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI avertizează că va fi o criză lungă

FMI avertizează că va fi o criză lungă

de Daniela Ivan    |    17 Apr 2009   •   00:00

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că economia mondială va intra într-o recesiune mai lungă şi mai gravă decât cele anterioare, înaintea unei reveniri "uşoare", conform raportului privind perspectivele pentru economia mondială, citat de AFP.



Economiştii instituţiei apreciază că cele mai mari riscuri sunt aşteptate în Europa de Est, unde problemele băncilor-mamă din Europa de Vest, care domină peisajul bancar local, ameninţă sectorul financiar local şi economia.

Pe plan mondial, recesiunea globală şi criza financiară vor duce, cel mai probabil, la o scădere nemaiîntâlnită a producţiei. Economiştii FMI au ajuns la această concluzie prin compararea actualei crize cu cele înregistrate anterior la nivel mondial. FMI a anunţat în martie că economia globală se va comprima cu până la 1% anul acesta, pentru prima dată de la al doilea război mondial. Pentru a limita criza, pe termen scurt sunt necesare măsuri monetare şi bugetare agresive pentru susţinerea cererii agregat.

Chiar şi cu astfel de măsuri, una dintre cele mai importante lecţii rezultate din crizele financiare este că refacerea încrederii are o importanţă majoră pentru eficienţa strategiilor macroeconomice, care să ducă la o redresare durabilă. În realizarea analizei, FMI a evaluat ciclurile de afaceri din 21 de state avansate din 1960 până în prezent, Fondul menţionând 15 recesiuni care pot fi asociate crizelor financiare şi trei situaţii în care au avut loc contracţii economice sincronizate, respectiv în 1975, 1980 şi 1992. În mod tipic, recesiunile sunt de scurtă durată, iar redresările puternice.

O recesiune durează de obicei circa un an, iar expansiunea are loc timp de peste cinci ani. În ultima perioadă, recesiunile din statele avansate au devenit mai rare şi mai atenuate, iar perioadele de creştere de lungă durată.

×
Subiecte în articol: economic