x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI avertizează SUA să reducă deficitul; China creşte mai încet decât în toiul crizei financiare din 2009, spune Banca Mondială

FMI avertizează SUA să reducă deficitul; China creşte mai încet decât în toiul crizei financiare din 2009, spune Banca Mondială

de Daniel Ionaşcu    |    08 Oct 2012   •   18:16

Creşte numărul avertismentelor legate de starea economiei mondiale. Numărul doi din FMI, americanul David Lipton a cerut SUA începerea negocierilor pentru reducerea deficitului bugetar înainte ca mecanismele automate de reducere să intervină anul viitor. De asemenea, regiunea Asiei de Est experimentează cea mai slabă creştere economică din ultimii 11 ani iar China creşte într-un ritm mai slab chiar decât în toiul crizei financiare din 2009, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.

Lipton a spus că incertitudinea asupra reducerilor bugetare americane afectează investiţiile companiilor, afectând creşterea economică. În timp ce focusul a fost pe Europa, Lipton precizează că şi SUA sunt o ameninţare semnificativă. "Am vrea să vedem ca SUA să scadă acest nivel de incertitudine prin îmbraţişarea mai specifică a nevoii de a evita prăpastia fiscală cu o înţelegere privind problemele pe termen mediu", a spus Lipton. El a fost anterior consilier pe probleme economice al preşedintelui Barack Obama, scrie Reuters.
Dacă nu este făcut nimic în 2013 vor intra automat în joc o serie de reduceri de cheltuieli şi creşteri de taxe în valoare totală de 600 de miliarde de dolari, echivalent cu 4% din produsul intern brut al SUA.

Pe de altă parte, Banca Mondială şi-a redus azi estimarea privind creşterea economică pe 2012 şi 2013 pentru China, citând scăderea exporturilor şi a investiţiilor interne, scrie Business Insider. Astfel, pe 2012 este prognozată o creştere economică de doar 7,7%, faţă de 8,2% cât se estima anterior. Concomitent, pentru anul viitor BM vede o creştere de 8,1%, faţă de 8,6% cât se credea anterior.

Pentru întreaga Asie de Est, Banca Mondială se aşteaptă la o creştere de 7,2% în 2012 şi 7,6% în 2013. Cifrele sunt sub cele de 7,6% şi 8%, preăzute anterior. "Acesta este cel mai slab ritm de creştere pentru întreaga regiune Asia Pacific din 2001 încoace. Este chiar mai slabă decât cea din vârful crizei  financiare din 2009", a declarat Bert Hofman, economistul-şef al Băncii Mondiale pentru regiunile Asiei de Est şi Pacific, într-o conferinţă din Singapore.

×