x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI: Cresterea mondiala, amenintata de nori tot mai sumbri!

FMI: Cresterea mondiala, amenintata de nori tot mai sumbri!

11 Apr 2018   •   12:21
FMI: Cresterea mondiala, amenintata de nori tot mai sumbri!

Directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde vede "nori tot mai sumbri" care ameninta orizontul cresterii mondiale pe fondul tensiunilor dintre Statele Unite si partenerii lor comerciali care pun in pericol liberul schimb. "In prezent, tabloul general este luminos. Dar putem zari cum la orizon apar nori tot mai sumbri", a spus sefa FIM, vorbind la Hong Kong, in ajunul reuniunii de primavara a Fondului.

 

Lagarde a precizat ca FMI ramane optimist atata timp cat "economiile avansate progreseaza dincolo de potentialul lor de crestere medie anul acesta si anul viitor" si atata timp cat Statele Unite functioneaza la capacitate maxima. Perspectivele raman solide inclusiv in Asia, ceea ce, a subliniat sefa FMI, "este un lucru bun pentru toata lumea, avand in vedere ca aceasta regiune asigura aproape doua treimi din cresterea globala".

In acelasi timp insa, Lagarde este de parere ca "in 2018 si 2019, "ritmul de crestere va incepe sa incetineasca" pe masura ce politicile de sustinere economica se vor estompa in special in Statele Unite si in China.

In acest context, Lagarde a subliniat necesitatea pentru guverne sa actioneze cat conjunctura economica ramane favorabila. "Fereastra oportunitatii este deschisa. Este o noua urgenta, pentru ca incertitudinile au sporit in mod semnificativ", a atras agentia directoarea Fondului, evocand tensiunile comerciale, riscurile bugetare si financiare, precum si incertudinile de factura geopolitica.

 

×