x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI începe vizita de evaluare a economiei

FMI începe vizita de evaluare a economiei

de Daniela Ivan    |    28 Oct 2009   •   00:00

O misiune a Fondului Monetar Internaţional soseşte azi în România şi va sta până la 9 noiembrie. Scopul vizitei rămâne încă neclar atâta timp cât preşedintele Traian Băsescu şi premierul interimar Emil Boc se contrazic.



Preşedintele spune că a făcut mari eforturi pentru a convinge echipa FMI să vină la Bucureşti în vederea revizuirii acordului. Surpriza este că premierul interimar Emil Boc susţine că nici nu se poate pune problema revizuiri acordului cu FMI pentru că Guvernul şi-a respectat toate angajamentele până la 1 octombrie. Ulterior a revenit şi a precizat că este posibil ca acordul să fie renegociat dacă Parlamentul nu îşi face datoria.

"Anul acesta, dacă Parlamentul îşi face datoria, suntem în grafic. Dacă Parlamentul nu-şi face datoria, trebuie renegociat. Scrie acolo, până la sfârşitul anului, legea bugetului de stat, legea pensiilor, legea responsabilităţii fiscale, încadrarea în deficit de 7,3 la sută", a opinat Boc.

ANGAJAMENT POLITIC
Pe de altă parte, rămâne de văzut cu cine vor discuta membrii misiunii FMI în lipsa unui guvern stabil şi în ce condiţii experţii FMI vor accepta să renegocieze acordul cu un Guvern rămas fără susţinere politică. "Din cauza situaţiei politice actuale, misiunea FMI va iniţia discuţii cu autorităţile pentru a doua revizuire a acordului stand-by, dar este posibil să fie nevoie de o nouă delegaţie care să continue negocierile după ce se va forma noul guvern", a declarat într-un comunicat şeful misiunii instituţiei financiare internaţionale în România, Jeffrey Franks.

FMI va vizita România împreună cu echipe de reprezentanţi ai CE şi Băncii Mondiale. "Misiunea va prezenta concluziile la sfârşitul vizitei. Încheierea cu succes a celei de-a doua revizuiri a acordului va necesita angajament politic larg pentru aprobarea bugetului pe 2010, care să ţintească un deficit de maxim 5,9% din PIB", a adăugat şeful misiunii FMI. "În primul rând că trebuie constatat dacă România şi-a îndeplinit obligaţiile asumate pe primele trei trimestre, pentru a se elibera tranşele de împrumut pentru luna decembrie şi, în acelaşi timp, trebuie făcută revizuirea acordului pentru 2010, pentru că la 15 decembrie este şedinţa boardului, în care se pot aproba revizuiri ale acordului", a declarat, recent, Băsescu.

×
Subiecte în articol: economic vizita transa FMI acord