Guvernul a semnat, oficial, scrisoarea de intenţie negociată şi acceptată de Fondul Monetar Internaţional cu privire la acordul de împrumut pentru România.
Documentul a fost trimis ieri la Washington. După avizul final al FMI şi CE, prevăzut pentru începutul lunii mai, scrisoarea va fi retrimisă autorităţilor române şi va fi înaintată Parlamentului spre adoptare.
Noutatea constă în faptul că s-au modificat ţintele trimestriale de deficit, a anunţat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. Iniţial, FMI a stabilit criterii de performanţă privind deficitul de 12,13 miliarde de lei la jumătatea anului, de 17,63 miliarde de lei la finele primelor nouă luni şi de 24,3 miliarde de lei la sfârşitul anului. Ţinând cont că pe primul trimestru s-a înregistrat deja un deficit de 8,29 miliarde de lei, noua ţintă de deficit negociată cu FMI pentru al doilea trimestru este de 14,5 miliarde de lei, pentru cel de-al treilea, 18,6 miliarde de lei, iar pentru finele anului s-a păstrat limita de 24,3 miliarde de lei.
Acordul de împrumut cuprinde şi patru condiţionalităţi majore. Prima constă în realizarea unei rectificări bugetare de 1,1% din PIB. Celelalte trei prevăd adoptarea pe parcursul anului 2009 a legii de salarizare unică a bugetarilor, legea cu privire la responsabilitatea fiscală şi legea cu privire la reformarea pensiilor.
Premierul Boc a vorbit despre "o singură lege în baza căreia să se acorde pensii în România". Adică, adio pensii speciale.
Citește pe Antena3.ro