x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI ne-a revizuit în scădere creşterea economică

FMI ne-a revizuit în scădere creşterea economică

de Daniela Ivan    |    04 Feb 2012   •   21:00
FMI ne-a revizuit în scădere creşterea economică

Fondul Monetar International a revizuit in scadere cu 0,3% prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an, de la 1,8-2,3% la 1,5-2%, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks (foto), care a precizat totusi ca acesta prognoza este peste media UE.

Fondul a apreciat ca exporturile vor scadea, avand in vedere ca zona euro, unde sunt principalii parteneri comerciali ai Romaniei, va intra in recesiune. In ianuarie, FMI a in­rautatit prognoza economica la nivel global si anticipeaza ca economia UE se va contracta in acest an cu 0,1%, trasa in jos de o scadere de 0,5% in zona euro.
Guvernul anticipeaza ca in primul trimestru al acestui an va fi inregistrata o crestere economica mai mare decat in trimestrul al patrulea din 2011, mizand atat pe faptul ca Finantele au platit sume conside­rabile din arierate in ultima parte a anului trecut, cat si pe comenzile de export aflate in urcare in perioada precedenta.

Salariile si pensiile nu cresc
FMI apreciaza ca rata inflatiei a scazut si se asteapta la o noua scadere, care sa corespunda tintei BNR. Banca Nationala a redus prognoza de inflatie pentru 2011 de la 4,6% la 3,3%, iar pentru 2012, prognoza a fost redusa de la 3,5% la 3%. A patra evaluare a acordului FMI merge foarte bine, iar Franks a anuntat ca o sa recomande FMI sa aprobe deblocarea a inca 505 milioane de euro din cele 2 miliarde de euro cat are programul.
Franks a tinut sa precizeze ca roadele programului au inceput sa se vada. "Obligatiunile in dolari emise de Ministerul Finantelor saptamana trecuta in SUA au fost subscrise de patru ori. Asta arata votul de in­cre­dere al investitorilor", a spus Franks, care a precizat ca Romania trebuie sa profite de acest moment si sa atraga alte investitii.

"Am convenit cu Guvernul ca nu exista loc in buget pentru o crestere a pensiilor si salariilor in 2012", a spus Franks. "Mai tarziu, poate vom discuta despre aceasta problema, dar acum nu este posibila o majorare a salariilor sau pensiilor", a spus Franks, raspunzand la o intrebare privind posibilitatea indexarii sala­riilor si pensiilor cu rata inflatiei. "Insa reducerea deficitului de la 4,2% la 2,1% din PIB, precum si scaderea cresterii economice va lasa putin loc pentru cresteri de salarii si pensii", a spus Franks.

Cheltuielile Elenei Udrea pot aduce probleme
Seful misiunii Comisiei Europene in Romania, Istvan Szekely, si-a exprimat ingrijorarea privind Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii gestionat de Elena Udrea. Suntem ingrijorati cu privire la PNDI, desi intelegem importanta acestui program si utilitatea obiectivelor sale. Noi ne-am asteptat ca acesta sa faca parte din portofoliul si strategia de prioritizare a pro­iectelor de investitii. Proiectele din PNDI ar trebui incluse in strategia fiscala pe termen mediu si ar trebui sa se incadreze in anvelopa de cheltuieli bugetare, altfel poate deveni o pro­blema majora. Pe viitor, si expe­rientele anterioare cu alte proiecte incepute si neterminate din lipsa de fonduri ne demonstreaza aceasta, s-ar putea transforma intr-o pro­blema daca nu ne asiguram ca aceste proiecte sunt in concordanta cu resursele", a afirmat oficialul CE.

Si seful minisiunii FMI in Romania s-a referit la programul ministerului Elenei Udrea. "Ro­mania are proiecte la nivel local prin programe precum PNDI, desi ar putea dezvolta proiecte excelente prin programe europene. PNDI nu respecta bunele practici fiscale, iar Romania cheltuieste deja un procent ridicat din PIB, din resursele sale bugetare si nu beneficiaza de ce a cheltuit", a adaugat Franks. El a recomandat autoritatilor sa se orien­teze catre atragerea de fonduri europene, unde pentru un euro cheltuit Romania primeste alti 20 de la UE.

×
Subiecte în articol: prognoza FMI acord fmi crestere economica