Fondul Monetar Internaţional vrea ca autorităţile române să ia măsuri astfel încât reducerea cotei unice de la 16% la 10% la anumite activităţi să nu fie aplicată, deoarece asta ar duce la ratarea ţintei de deficit bugetar de 4,4% pentru 2011.
“Votul recent dat de Senat pentru reducerea cotei unice de la 16% la 10% ridică unele îngrijorări. În primul rând, dacă măsura va fi adoptată sub forma unei legi ar crea un decalaj suplimentar semnificativ în bugetul pentru 2011 şi ar duce la depăşirea ţintei de deficit bugetar, de 4,4% din PIB, o condiţie pentru primirea următoarelor tranşe de la FMI şi UE”, a declarat, Jeffrey Franks, reprezentantul FMI în România, într-un comunicat. Senatul a adoptat, marţi, o propunere legislativă pentru reducerea, de la 16% la 10%, a cotei de impozitare aferente veniturilor din activităţi independente, salarii, cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, pensii, activităţi agricole, premii şi alte surse. Potrivit Ministerului Finanţelor, această măsură va duce la o gaură de 1% din Produsul Intern Brut (PIB) dacă va fi aplicată. Asta înseamnă un miliard de euro.
“Iniţiative pentru repararea continuă a sistemului de taxe creează instabilitate în mediul de afaceri şi subminează revenirea economiei”, consideră Franks.