Fondul Monetar Internaţional este pregătit să relaxeze condiţiile fiscale ale programelor de finanţare încheiate cu state mambre ale Uniunii Europene (UE), respectiv România, Letonia şi Ungaria, în urma înrăutăţirii situaţiei economice, a declarat pentru Reuters un consilier al Fondului.
În situaţia României, unde Produsul Intern Brut a scăzut peste aşteptări, cu 6,4% în primul trimestru, revizuirea condiţiilor din acordul cu FMI depinde de evoluţia economică, a spus consilierul Anne-Marie Gulde-Wolf."Dacă s-a schimbat climatul mondial, mai degrabă decât politicile, atunci trebuie să reevaluăm programele", a afirmat oficialul FMI prezent la reuniunea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare desfăşurată vineri şi sâmbătă la Londra.
Gulde-Wolf a precizat că o rectificare a deficitului bugetar ar putea avea loc în cazul Letoniei, care a discutat cu FMI creşterea deficitului la 7% din Produsul Intern Brut (PIB), faţă de 5% cât au convenit anterior cu Fondul.
"Declinul economic este mai grav decât ne aşteptam. Deficitul fiscal este mult mai mare, aşa că analizăm o revizuire a programului", a declarat Gulde-Wolf.
Totodată, Fondul va încheia o misiune de verificare în Ungaria, săptămâna următoare, iar presa ungară a precizat că autorităţile de la Budapesta au cerut creşterea deficitului bugetar de la 2,9% la 3,9%.
Informaţia apărută în presă pare realistă, a spus reprezentantul FMI, adăugând că negocierile nu au fost încă finalizate.
"Nu vreau să comentez cifra exactă, însă ideea este corectă. La fel ca în Letonia, observăm o perspectivă economică mai slabă şi ajustăm cadru macroeconomic la acesta, astfel că o ajustare din punct de vedere fiscal este garantată", a declarat Gulde-Wolf.
Oficialul FMI a precizat că posibilitatea ca instituţia să permită Ungariei, care beneficiază de asistenţă financiară totalizând 25,1 miliarde de dolari, să crească deficitul bugetar la 3,9% din Produsul Intern Brut (PIB) este luată în calcul, iar politica Letoniei de a menţine un curs de schimb stabil faţă de euro nu va suferi schimbătri.
Pentru Ucraina, ţară care nu este membră a Uniunii Europene, Fondul ar putea suplimenta finanţarea stabilită prin acordul în valoare de 16,5 miliarde de dolari, a precizat oficialul FMI.
FMI monitorizează cu atenţie regiunea şi este pregătit să ajute orice alt stat cu probleme financiare, a adăugat oficialul.
"Suntem conştienţi de ce se întâmplă, dar în acest moment nu avem cereri de la nicio ţară", a spus Gulde-Wolf.
Autorităţile române au convenit cu reprezentanţii FMI în privinţa unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro şi asupra unui pachet total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD în valoare de 19,95 miliarde euro.
antena3.ro