x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Foc si FMI

Foc si FMI

de Radu Crivat    |    Vali Blanaru    |    21 Ian 2006   •   00:00
Foc si FMI

Incendiul care a avut loc miercuri seara in Palatul BNR a afectat exact bi-rourile rezidentului FMI la Bucuresti, Graeme Justi-ce. Calculatoare, docu-mente si studii facute de delegatie au pierit in in-cendiu. Miercuri, 25 ianuarie, este anuntata sosirea la Bucuresti a echipei de evaluatori a FMI care a ramas astfel fara evaluarile propriilor experti din Romania.

Relatia Romaniei cu Fondul Monetar International nu a fost incalzita nici macar de incendiul care a avut loc zilele trecute la sediul BNR. Autoritatile asteapta vizita anuala a reprezentantilor FMI si sustin ca Romania nu mai are nevoie de expertii Fondului.

Incendiul izbucnit miercuri seara la sediul Bancii Nationale a Romaniei a pornit din biroul Ancai Paliu, asistent pentru relatia cu FMI, si s-a intins in biroul rezidentului FMI Graeme Justice. Surse din Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Admi-nistratiei si Internelor ne-au declarat ca incendiul a pornit de la un scurtcircuit produs la un cablu de alimentare cu energie electrica. Biroul care a luat foc era in palatul vechi al BNR, care se afla in procedura de renovare, dar incaperea nu fusese inca eliberata, fiind perfect functionala.

In incendiu au ars calculatoarele reprezentantilor FMI la Bucuresti, documentele, analizele si notele pe care acestia le faceau.

CLADIRE VECHE. Focul s-a declansat la etajul intai al palatului vechi al BNR, intr-o incapere de pe coltul situat la intersectia Strazilor Smardan si Lipscani. Sediul BNR este format din doua palate care comunica intre ele: cel vechi de 100 de ani, cu intrarea din Lipscani si cel nou, cu intrarea din Strada Doamnei. "Functionarii FMI au indragit tare cele doua-trei camere pe care le ocupau si au amanat mutarea intr-un nou spatiu pe care li l-a oferit guvernatorul BNR. De altfel, domnul Graeme Justice a declarat joi anchetatorilor ca guvernatorul le-a oferit un alt spatiu, dar ca, din lipsa de timp, fondul nu a dat un raspuns", spune Adrian Vasilescu, directorul de Comunicare al Bancii Nationale a Romaniei

Acesta spune ca desi ancheta este posibil sa se finalizeze de abia in luna februarie, pana acum s-au tras cateva concluzii. "Doua lucuri sunt sigure deja: nu a fost o mana criminala si nici o eroare umana. Incendiul a pornit probabil de la o aglomerare de aparatura pe o priza veche", explica Vasilescu, directorul de Comunicare al Bancii Nationale a Romaniei.

PAGUBE. Incendiul a fost stins intr-o ora, iar pompierii au fost rugati sa foloseasca apa putina pentru a nu inunda birourile de la parter. Pagubele produse de incendiu au fost minore, daca tinem cont ca la parterul cladirii se afla Muzeul BNR, unde sunt tezaurizate monede de valoare mare. Nici trezoreria care este bine izolata nu a fost afectata.

Documentele care au ars nu erau importante, dar reprezentau munca FMI din ultimii ani. Datele cuprinse in calculatoarele care au luat foc nu au mai putut fi recuperate. Ramane de vazut cum va afecta acest incendiu vizita pe care o va face, incepand din 25 ianuarie, echipa FMI la Bucuresti.

MIERCURI INCEP DISCUTIILE
O delegatie a FMI va sosi in Romania miercuri, 25 ianuarie, a anuntat printr-un comunicat de presa, cu cateva zile inaintea incendiului, reprezentantul rezident al FMI la Bucuresti, Graeme Justice (foto). Se pare ca in urma focului care a cuprins birourile FMI acest program nu va fi modificat, conform declaratiei unei angajate a institutiei internationale, care insa a refuzat sa-si spuna numele. Alte informatii nu au putut fi obtinute, delegatia nesimtindu-se obligata sa dea alt comunicat de presa. Daca programul initial va ramane in picioare, atunci reprezentantii FMI vor sta in tara noastra pana la 7 februarie, timp in care se vor intalni cu sindicalisti, industriasi, bancheri, parlamentari si politicieni din opozitie. Insa discutii despre incheierea unui acord stand-by nu vor mai exista, conform declaratiilor ministrul de stat Gheorghe Pogea. "Romania nu mai are nevoie de acest acord dupa ce intra in Uniunea Europeana", a precizat ministrul de stat care coordoneaza activitatile din domeniul economic. Cu toate astea, misiunea va analiza performantele macroeconomice ale economiei romanesti, inclusiv deficitul de cont curent si inflatia. Negocierile cu FMI s-au impotmolit, si acordul a fost considerat "deraiat" la sfarsitul lunii octombrie 2005, cand reprezentantii FMI au apreciat ca nerealist proiectului de buget pentru 2006. Alte probleme care au condus la incetarea acordului au fost dezechilibrele macroeconomice, precum si lipsa unor reforme structurale. (Daniela Ivan)
×
Subiecte în articol: economic