x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fondul Proprietatea - La conducere noua, gafe noi

Fondul Proprietatea - La conducere noua, gafe noi

de Adrian N. Ionescu    |    15 Iul 2006   •   00:00
Fondul Proprietatea - La conducere noua, gafe noi

Presedintele Fondului Proprietatea justifica, la cererea CNA, un spot publicitar controversat cu argumentele predecesorului sau. Vechile probleme care blocheaza functionarea pe piata a acestui "Mega-SIF" isi cauta rezolvarea intr-o ordonanta.

Alexandru Paunescu, presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, neaga faptul ca reclama tv a institutiei ar contine informatii false privind capitalul sau social de 4 miliarde de euro. "Informatia (…) este publica. Ea a fost stabilita in HG 1481/24.11.2005" si "este mentionata in incheierea nr. 21988, pronuntata de judecatorul delegat la Oficiul Registrului Comertului", ca "si in Certificatul de inregistrare in Registrul Oficiului Comertului a Fondului", spune Paunescu intr-o scrisoare de justificare adresata Consiliului National al Audiovizualului (CNA), la cererea acestuia.

Fostul presedinte, Nicolae Ivan, a raspuns cu argumente asemanatoare la intrebarile ziaristilor, iar dupa aceasta a fost schimbat.

"RECLAMA MINCINOASA". Forumul Civic Romanesc (FRC), o organizatie a virtualilor beneficiari ai Fondului (pagubiti de regimul comunist), a reclamat Fondul Proprietatea la CNA, pentru ca spotul ar contine informatii false. "Este o reclama mincinoasa. Nu este adevarat ca Fondul are un capital de patru miliarde de euro", a declarat recent Adrian Iurascu, presedintele FRC. Dupa doua luni de "acomodare", oferite de toata lumea noii conduceri a Fondului, pagubitii au fost treziti din acalmie de spotul cu pricina pe care l-au comparat cu "o manipulare asemanatoare cu o reclama celebra a FNI". Comparatia este aberanta si poate fi "o risipa suspecta de zel in a discredita o idee respectabila", scrie Alexandru Paunescu in documentul catre CNA. Totusi, dilema capitalului nu este elucidata cum se cuvine nici acum.

CAPITALUL. Reprezentantii Fondului ne-au spus ca "transferurile sunt aproape terminate. Nu va putem da informatia exacta inca". Daca transferurile sunt doar "aproape terminate", inseamna ca nu sunt "complet" finalizate. Orice intreprinzator sau investitor, cat de mic, stie ca, daca nu este trecut ca actionar al unei societati la Registrul Comertului sau la societatea de registru a pietei care deserveste Bursa, nu este stapan pe acele actiuni. De ce ar fi altfel in cazul Fondului si, prin urmare, care ar fi relevanta documentelor invocate de Alexandru Paunescu in scrisoarea catre CNA?

ACUZATII
"Problema care mai ramane ar fi mai degraba birocratica. Cu o buna colaborare la nivelul Guvernului si al clasei politice, ar trebui ca acest proces sa se finalizeze pana la sfarsitul lunii august, autorizarea de catre CNVM s-ar putea face in septembrie si, pana la sfarsitul anului, Fondul ar putea deveni operational"
Varujan Vosganian
senator
REPLICA
"Informatia (…) este publica. Ea a fost stabilita in HG 1481/24.11.2005 si este mentionata in incheierea nr. 21988, pronuntata de judecatorul delegat la Oficiul Registrului Comertului, ca si in Certificatul de inregistrare in Registrul Oficiului Comertului a Fondului"
Alexandru Paunescu
presedinte CSFP

MODIFICARI
Fondul este pana la urma varful aisbergului, fiind un mega-SIF final, prin care pagubitii vor intra in posesia banilor dupa ce va fi listat la Bursa. Companiile din portofoliu trebuie macar sa inceapa ele insele procedurile de listare, dar Guvernul va da o ordonanta care sa pastreze aceasta obligatie doar pentru cele cu capital majoritar de stat, potrivit lui Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante a Senatului. "Problema care mai ramane ar fi mai degraba birocratica. Cu o buna colaborare la nivelul Guvernului si al clasei politice, ar trebui ca acest proces sa se finalizeze pana la sfarsitul lunii august, autorizarea de catre CNVM s-ar putea face in septembrie si, pana la sfarsitul anului, Fondul ar putea deveni operational", estimeaza Vosganian. Societatile la care statul este stapan majoritar acopera 80% din totalul activelor promise Fondului, ceea ce face posibila cotarea sa la Bursa. O comisie interministeriala ar urma sa-i "biciuiasca" pe birocrati. Participarea la elaborarea proiectului ordonantei ar fi si cea mai proeminenta contributie a noii conduceri a Fondului la functionalitatea acestuia.

MECANISM
La "mare adancime", aisbergul incepe cu administratiile locale, primele care analizeaza cererile pagubitilor, in numar de circa 820.000. Adrian Iurascu spune ca au fost analizate doar "285.000, din care solutionate favorabil numai 70.000". Traseul pleaca de la administratia locala, de unde dosarul ajunge la o Agentie Nationala, care pune la treaba un evaluator. Evaluarea se inainteaza Ministerului Finantelor, care emite titlul de valoare, cu care proprietarul in sfarsit poate deveni actionar la Fondul Proprietatea. Varujan Vosganian (foto) spune ca, dintre cele circa 180.000 de dosare care s-ar putea "transforma" in actiuni ale Fondului, cam 25% sunt aproape de finalizare.

×
Subiecte în articol: economic fondul fondului