Alegerea Consiliului de Supraveghere la Hidroelectrica trebuie adoptată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), spune ministerul Economiei, care justifică astfel propunerea de amânare a selecţiei programate la finalul lunii.
Aceasta trebuia votată la adunarea generală a acţionarilor din 31 octombrie. Ieri Fondul Proprietatea a transmis o scrisoare publică adresată ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, în care acuza instituţia de "abuz de poziţie majoritară" şi "gravă încălcare a principiilor de guvernanţă corporativă".
Astăzi, ministerul Economiei, a argumentat că amânarea a fost cerută pentru a pune în acord implementarea "Hotărârii 73 adoptate de CSAT în şedinţa din 27 septembrie", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica.
Hotărârea se referă la un articol din Legea Concurenţei, care prevede că operaţiunile de preluare a controlului asupra unor întreprinderi sau active, precum şi cele de concentrare economică, sunt supuse legii pentru concurenţă. Conform legislaţiei, CSAT trebuie să îşi dea acordul pe mai multe domenii strategice incluse în Strategia Naţională de Securitate: securitatea energetică, securitatea sistemelor de aprovizionare cu resurse vitale sau "protecţia operaţiunilor de privatizare a întreprinderilor cu capital majoritar de stat sau a managementului acestora".
Potrivit Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, numirea membrilor în Consiliile de Administraţie sau de Supraveghere nu este supusă prevederilor legii invocate de CSAT, care se referă strict la preluări de companii.
Ministerul mai argumentează că are o "înţelegere" cu Fondul Proprietatea pentru ca "expertul de talie internaţională, angajat iniţial doar pentru recrutarea directorului general, va furniza servicii şi pentru selectarea membrilor Consiliului de Administraţie".