Fondul Proprietatea se asteapta ca investigatia Comisiei Europene sa duca la anularea contractelor bilaterale pe care Hidroelectrica le are si care cauzeaza pierderi companiei si distorsioneaza piata, a declarat Greg Konieczny, managerul de fond intr-o conferinta de presa.
"Nu e doar o problema a Hidroelectrica, ci si a intregii piete, deoarece Hidroelectrica este cel mai mare jucator de pe piata si distorsioneaza totul. In final se poate ajunge la pene de curent din lipsa investitiilor sau la preturi mai mari", a afirmat Konieczny.
Mark Mobius, presedintele executiv al Franklin Templeton pentru piete emergente, a declarat si el ca "Romania are nevoie de curent electric, iar pentru a avea asa ceva e nevoie de investitii. Pentru a exista investitii trebuie o piata", a spus el.
Comisia Europeana a deschis astazi o serie de investigatii amanuntite in privinta energiei pe care Hidroelectrica o livreaza anumitor traderi si companii industriale. Cei mai mari clienti ai companiei sunt Alro si traderii Energy Holding, Alpiq Romenergie si Alpiq Romindustries. Alti clienti industriali care primesc energie hidro la preturi mici sunt Electromagnetica, Elsid Titu si Electrocarbon, in vreme ce dintre traderi mai au contracte Energy Financing Team si Europec. In ultimii ani si combinatul siderurgic ArcelorMittal a beneficiat de energie hidro, dar contractul a expirat la inceputul acestui an. Recent Luxten a renuntat la contract in vreme ce companiilor de stat Salrom, CNH si Patinoarului Brasov le-au fost reziliate contractele.
In cazul in care Comisia Europeana va gasi ca aceste contracte sunt ajutoare de stat ilegal acordate, companiile vor trebui sa returneze sumele considerate ilegale. De asemenea, contractele vor fi anulate.
Mobius a spus si el ca "Romania trebuie sa-si faca ordine in finante, sa faca viabile companiile sale pentru a putea atrage bani la buget".