x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fonduri europene în valoare de 150 de milioane de euro vor fi alocate pentru reabilitare termică

Fonduri europene în valoare de 150 de milioane de euro vor fi alocate pentru reabilitare termică

de Elena Stan    |    12 Iul 2012   •   10:28

Blocurile din orasele resedinta de judet, in care locuiesc familii cu venituri reduse, vor fi reabilitate cu fonduri europene, incepand din toamna, bugetul total fiind estimat la 300 milioane euro, potrivit Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Bugetul schemei de finatare este de 304 milioane euro, din care 150 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si 154 de milioane de euro contributie nationala (cofinantare de la bugetul de stat, contributia autoritatilor publice locale si a asociatiilor de proprietari). Institutia a anuntat joi incheierea negocierile cu Comisia Europeana pentru finantarea, prin Programul Operational Regional, a lucrarilor de crestere a eficientei energetice a blocurilor de locuit, iar memorandumul in acest sens a fost aprobat in sedinta de guvern de miercuri.

Schema de finantare se va aplica blocurilor construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990, in care locuiesc categorii sociale vulnerabile si familii cu venituri reduse.

Beneficiarii trebuie sa acopere 40% din costul lucrarilor. Restul fondurilor necesare (60%) pentru fiecare lucrare va fi asigurat din bani europeni nerambursabili din FDER si bugetul de stat.

Ratele de cofinantare ale autoritatilor publice locale si asociatiilor de proprietari vor fi stabilite in functie de cate familii cu venituri reduse locuiesc in blocul respectiv.

Astfel, autoritatea publica locala va acoperi 30%, iar asociatia de proprietari 10% daca mai mult de 50% dintre familii au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 de euro.

Contributiile ajuns la 20% pentru fiecare dintre cele doua categorii daca majoritatea familiilor au un venit pe membru de familie sub 350 de euro.

In al treilea caz, autoritatea publica locala va asigura 10%, iar asociatia de proprietari 30% daca majoritatea familiilor au un venit pe membru de familie sub 500 de euro.

×