x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fondurile de pensii au recuperat masiv pierderile din vară. Cât este contul mediu al celor 7,9 milioane de participanți

Fondurile de pensii au recuperat masiv pierderile din vară. Cât este contul mediu al celor 7,9 milioane de participanți

de Redacția Jurnalul    |    07 Dec 2022   •   18:13
Fondurile de pensii au recuperat masiv pierderile din vară. Cât este contul mediu al celor 7,9 milioane de participanți
Sursa foto: Unsplash.com

Contribuția medie per participant a crescut semnificativ, în timp ce fondurile de pensii au revenit substanțial după scăderile din vară.

Toate cele șapte fonduri de pensii administrate privat au înregistrat o rată de rentabilitate în scădere, în primele nouă luni ale anului 2022, însă al treilea trimestru a consemnat o revenire substanțială la nivelul activului mediu per participant, arată datele agregate în Raportul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluția sistemului de pensii private în primele 9 luni ale anului.

La finalul lunii septembrie 2022, activul mediu al unui participant se situa la 11.362 de lei, în scădere față de luna martie 2022 și față de luna decembrie 2021, însă în creștere față de luna iunie 2022, evoluție care evidențiază o tendință de revenire manifestată în al treilea trimestru al anului. Pe ansamblul primelor nouă luni din acest an, se înregistrează o scădere a activului mediu per participant de la 11.434 de lei, cât era la finalul lui decembrie 2021, însă o creștere de la doar 11.235, cât a fost la finalul lunii iunie 2022. Maximul primelor nouă luni, 11.537 de lei per participant, a fost înregistrat la finalul primului trimestru, când efectele războiului din Ucraina nu deveniseră încă foarte vizibile.

În același timp, contribuția medie per participant a ajuns la 235 de lei, la finalul lunii septembrie 2022, cu 15% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. În primele nouă luni ale acestui an, 18.00 de participanți și beneficiari au încasat activul, plăți în valoare totală de 297 de milioane de lei. Aproape 70% dintre participanți și beneficiari au optat pentru plata unică, restul alegând plata eșalonată.

Activele totale sunt în creștere, ajutate de avansul contribuțiilor. Cauzele care au provocat scăderile activului net personal, în analiza ASF

Activele totale ale sistemul de pensii administrate privat (Pilon II) au crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 2% față de perioada similară anului trecut, la 88,71 de miliarde de lei, pe fondul creșterii substanțiale a contribuțiilor, iar numărul participanților a depășit 7,9 milioane.

Raportul ASF tratează într-un capitol dedicat și evoluția randamentelor și, implicit, a activului. Potrivit sursei citate, principala cauză a scăderilor din primăvară-vară este reducerea prețurilor titlurilor de stat în portofoliu, în contextul creșterii dobânzilor. Inflația este principalul risc care persistă în continuare.

“Riscurile actuale pe piețele internaționale de capital sunt determinate de o inflație persistentă, de o creștere continuă a ratei dobânzii și de o potențială stagflație care vor adăuga presiuni suplimentare pentru prețurile activelor.”

Raport ASF asupra sistemului de pensii private

Analiștii ASF explică și scăderile la nivelul Valorii Unitare a Activului Net (VUAN), indicator care redă practic performanța investițională a fiecărui fond, fiind calculat ca raport între valoarea activului net a unui fond și numărul de unități de fond.

În prezent, valorile unităților de fond înregistrează scăderi, însă nu de aceeași amplitudine precum cea consemnată la izbucnirea pandemiei COVID-19. Creșterea generalizată a ratelor dobânzilor a determinat scăderi ale prețurilor titlurilor de stat aflate în portofoliile fondurilor de pensii private, ceea ce a condus implicit la scăderea valorilor unitare ale activelor nete…Ratele de dobândă au înregistrat creșteri majore în primele luni anului 2022, determinate fiind de intensificarea presiunilor inflaționiste, dar și de războiul din Ucraina și repercusiunile acestuia (persistența primei de risc suveran la un nivel ridicat pentru România). Ținând cont de procentul semnificativ al obligațiunilor în portofoliile fondurilor de pensii, în special titluri de stat, se evidențiază o scădere a valorii activelor în trimestrul III 2022 (în luna septembrie 2022 activele au scăzut cu 0,5% comparativ cu finalul anului 2021).

Raport ASF asupra sistemului de pensii private

Documentul mai arată că randamentele pentru obligațiunile emise de statul român se menține ridicat, ceea ce arată că perioada de incertitudini va continua. “Randamentele obligațiunilor de stat din România au înregistrat creșteri semnificative pentru toate maturitățile (6M – 10Y) la finalul lunii septembrie 2022 față de 30 septembrie 2021. Curba randamentelor pentru titlurile de stat se menține ascendentă, ceea ce indică o creștere a riscului de credit.”, arată Raportul.

Toate datele și explicațiile privind evoluția sistemului de pensii private în primele nouă luni din 2022, în ultimul Raport ASF privind piața pensiilor private

×
Subiecte în articol: fondurile de pensii pilon II