x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Forbes: Grecia? Temeţi-vă de România

Forbes: Grecia? Temeţi-vă de România

23 Ian 2012   •   12:10
Forbes: Grecia? Temeţi-vă de România

Temerile legate de criza din Europa s-au axat pe Potrugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania. Insa criza izbucnita in 2008 are consecinte politice mult mai severe in Estul Europei, scriu jurnalistii 'Forbes“, atragand atentia asupra protestelor din Romania.

Jurnalistii publicatiei economice scriu despre prabuairea pietei auto din fostele state comuniste ca indicator al scaderii nivelului de trai al populatiei, in special a clasei mijlocii. (73,7% in Ungaria, 74,1% in Romania, 54,3% in Bulgaria fata de o medie de 15,8% in UE).

In Ungaria, un nationalist de dreapta, Viktor Orban, face eforturi pentru a-si consolida puterea, inclusiv pentru a domina politica bancii centrale maghiare. Tara risca nu numai penalitati din partea organizatiilor internationale, ci si izolarea de restul lumii.

“In Romania, multimi de manifestanti au protestat joi la Bucuresti, cerand inlaturarea unui guvern cu o politica bazata pe austeritate. Sursa durerii lor nu este nici pe departe interna. O 'piata de desfacere“ pentru cei cu ambitii mari aproape ca s-a inchis complet: numarul de locuri de munca disponibile in Europa dezvoltata pentru imigranti care trimiteau apoi bani acasa s-a diminuat considerabil sau au fost preluate de forta de munca autohtona. Asa ca romanii au ramas sa se descurce dupa recesiunea care a lasat in urma o depresiune“, scrie 'Forbes“.

Comparativ, PIB cumulat al Romaniei si Ungariei este aproape egal cu cel al Greciei.

O reluare la nivel global a activitatii economice poate, incet, sa vindece aceste probleme, atat timp cat natiunile infuriate nu se intorc la autoritarism, nationalizari sau violente care sperie potentialii investitori. Unele dintre aceste natiuni lovite puternic de criza, precum Estonia, se bazeaza in continuare pe politici economice liberale si ar trebui sa fie primele care isi revin.

Insa indepartarea unora de prosperitatea generata de piata unica europeana, asa cum parea ca va fi in urma cu doar cativa ani, este probabil inevitabila.

Acest rezultat va fi probabil tragic pentru multi, in special pentru industriile din aceste tari 'pierdute“. Factorii de decizie, in special din cadrul Bancii Centrale Europene si din Fondul Monetar International, nu ar trebui sa piarda din vedere ce oportunitati exista inca pentru evitarea unor diferente accentuate in Estul nou-intrat si intre cetatenii acestuia, demonstrabil de ambitiosi. 'Se acorda prea multa atentie cazurilor precum cel al Greciei pentru ca majoritatea datoriei acesteia este catre grupuri financiare de importanta mondiala. As paria insa pe Romania“, incheie jurnalistii.

×