Impozitul forfetar ar putea fi aplicat din semestrul al doilea al anului 2013, a declarat ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediul de Afaceri, Maria Grapini. “Impozitul forfetar nu este o reintroducere. Acela a fost un impozit minim, pe care l-am condamnat”, a afirmat Maria Grapini. Impozitul forfetar pentru care se realizează analiza şi studiul de impact în această perioadă se va introduce pentru categoriile de servicii la care cheltuiala administrativă pentru plata impozitului pe profit este mare atât pentru întreprinzător, cât şi pentru stat, potrivit unui comunicat al Cabinetului ministrului delegat pentru IMM-uri, Turism şi Mediu de Afaceri. Impozitul se va aplica pentru categorii de servicii precum cele de la pensiuni, hoteluri, baruri, restaurante, saloane de înfrumuseţare, spălătorii auto, ateliere de croitorie, ateliere de încălţăminte etc. Sumele de plată nu vor fi egale pentru toate serviciile şi se va ţine cont de indicatori precum capacitatea locaţiei, calitatea amplasamentului, tarifele medii adecvate locaţiei. Potrivit autorităţilor, impozitul forfetar va fi introdus pentru simplificarea administrativă la întreprinzător şi la instituţiile de control ale statului, pentru evidenţierea veniturilor în mod corect şi pentru realizarea de profit în vederea repartizării pentru dezvoltare sau dividende, de către întreprinzători. Aceştia vor plăti suma fixată, indiferent de cât profit vor realiza.
Impozitul scapă întreprinzătorii de controale
“Dacă impozitul forfetar ar înlocui impozitul pe profit şi ne-ar scăpa de toate controalele din timpul anului atunci ar fi un lucru foarte bun. În plus, am plăti o taxă la începutul anului după care ne vedem de treabă liniştiţi, ceea ce ar încuraja mediul de afaceri. La întrevederea de vineri cu doamna ministru Grapini nu ne-a fost prezentată o formulă după care ar urma să se calculeze impozitul forfetar, însă aceasta este în curs de realizare”, ne-a declarat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Dan Matei Agathon, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS), este de părere că impozitul forfetar ar trebui corelat cu încurajarea mediului de afaceri prin simplificarea impozitării. “Impozitul forfetar ar pune pe picior de egalitate toate unităţile din turism, obligându-le pe cele care lucrează la negru să intre în sistemul de fiscalizare. Nu este normal ca numai unii din investitorii din turism să plătească taxe, dar să concureze cu cei care nu dau niciun leu la buget. Dar, dacă se aplică impozitul forfetar, după ce firmele şi-au achitat contribuţia, Fiscul să nu mai vină în controale abuzive toată ziua, ci să-i lase pe oamenii de afaceri să-şi facă treaba în loc să stea după unii şi după alţii cu peşcheşuri”, afirmă Dan Matei Agathon.
Taxele ar trebui concentrate
Preşedintele FPTS a adăugat că o taxă nouă ar trebui corelată cu o măsură de încurajare a mediului de afaceri prin simplificarea impozitării şi concentrarea taxelor. “Dacă statul introduce o nouă taxă, aceasta ar trebui corelată şi cu o măsură de încurajare a mediului de afaceri prin simplificarea impozitării şi concentrarea sutelor de taxe în doar câteva clare şi precise, uşor de plătit şi care să nu dea naştere la abuzuri. Altfel, sistemul în care autorităţile mai născocesc încă o taxă îi descurajează pe agenţii economici să plătească datoriile către buget. Scopul filosofiei fiscale nu este de a fi punitiv sau restrictiv, ci de a convinge cât mai multă lume să lucreze corect. Acest lucru poate fi realizat dacă riscurile eludării fiscalităţii sunt mai mari decât efortul de achitare a taxelor, lucru pe care statul îl poate îndeplini prin simplificarea sistemului de taxe şi impozite”, a precizat acesta.
Citește pe Antena3.ro