Noua taxa auto se aplica incepand de vineri, 13 ianuarie, numai masinilor care se inmatriculeaza de la aceasta data, tot de atunci persoanele interesate putand consulta pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu formula de calcul pentru a vedea daca pot cere recuperarea banilor din taxa.
Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a aparut marti, in Monitorul Oficial al Romaniei si va intra in vigoare, vineri, in 13 ianuarie.
Noua taxa se aplica numai masinilor care se inmatriculeaza incepand din 13 ianuarie, data la care intra in vigoare noua lege, precizeaza, miercuri, Ministerul Mediului.
Cetatenii pot intra in posesia formularelor-tip necesare restituirii diferentei de taxa auto incepand de luni, 16 ianuarie, iar termenul de returnare a banilor este de maximum 45 de zile de la depunerea solicitarii, a declarat, miercuri, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, la finalul sedintei de Guvern.
“Am avut discutii cu ANAF si vor fi pregatiti ca, incepand de luni (16 ianuarie - n.r.), sa aiba formularele tip de restituire a sumelor solicitate ca diferenta de plata a taxei auto. Dupa depunerea cererii de restituire, in termen de 45 de zile, se vor primi banii', a mentionat Borbely.
Oficialul MMP a adaugat ca ministerul are banii necesari prin Fondul pentru Mediu pentru a acoperi toate cererile, iar valoarea totala a platilor este estimata la peste 200 de milioane de lei.
“Avem banii necesari la Fondul de Mediu. Vreau sa va asigur ca toate aceste restituiri vor avea loc in timp util. Banii incasati pe taxa auto se duc numai si numai pe investitii verzi. Statul roman nu poate sa-si permita sa aloce peste 1,1 miliarde de lei prin programul 'Rabla', prin care au fost scoase din circulatie peste 300.000 de masini mai vechi de zece ani si au fost cumparate peste 100.000 de masini noi din care peste 45.000 autohtone, si sa nu taxeze acele masini second-hand, marea lor majoritate din strainatate', a spus ministrul Mediului.
La randul sau, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu /AFM/, Gheorghe Popescu, a precizat ca, in cazul in care o persoana care solicita returnarea diferentei de taxa de poluare nu mai are chitanta prin care sa faca dovada achitarii acesteia, poate obtine o copie a documentului direct de la institutia unde a fost efectuata plata.
Avand in vedere reducerea taxei de poluare cu pana la 25%, cei care au platit taxa de poluare de la 1 iulie 2008 pot solicita restituirea diferentei, in cazul in care suma este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi.