x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fost colonel SPP, director la o companie strategică de stat cu ajutorul Ministerului Energiei

Fost colonel SPP, director la o companie strategică de stat cu ajutorul Ministerului Energiei

de Cristian Anton    |    09 Aug 2017   •   09:00
Fost colonel SPP, director la o companie strategică de stat cu ajutorul Ministerului Energiei

Ministerul Energiei a inventat o funcţie la Oil Terminal SA, companie la care este acţionar majoritar, pentru un coleg de partid al ministrului Toma Petcu. Nicu Ştefan, vicepreşedinte al ALDE Giurgiu, este de pe 1 august director de investiţii şi siguranţa infrastructurii, chiar dacă nu are nicio pregătire în domeniu. Politicianul are în schimb o poveste de viaţă spectaculoasă: fost colonel SPP şi şef al gărzii premierului Nicu Văcăroiu, patron de firme de pază cu milioane de euro din contracte cu statul, o mega-afacere ratată cu ONU, dosar penal pentru falsificarea unor acte, asociat cu o fostă Miss Panama şi cu locotenenţii lui Sorin Ovidiu Vîntu, simpatizant PSD, prieten cu şi apropiat de PDL, dar înregimentat, pe rând, în UNPR, PNL, PMP, PLR şi acum ALDE.

 

Consiliul de Administraţie (CA) al companiei petroliere de stat Oil Terminal SA, condus de Cristian Florin Gheorghe, expert în managementul deşeurilor, l-a numit director cu un mandat de patru ani pe giurgiuveanul Nicu Ştefan, pe o funcţie special înfiinţată pentru acesta.

Nicu Ştefan este vicepreşedinte ALDE Giurgiu, prieten apropiat şi coleg de partid cu ministrul Energiei Toma Petcu, vicepreşedinte, la rândul său, al ALDE la nivel naţional.

 

Dincolo de aspectul politic evident al deciziei, trebuie remarcat trecutul fabulos al giurgiuveanului. Colonelul SPP în rezervă Nicu Ştefan a fost şeful gărzii care l-a păzit pe premierul Nicu Văcăroiu în perioada 1992 - 1996, dar şi pe următorii trei prim-miniştri, ulterior fiind şef de obiectiv la Palatul Snagov. După trecerea în rezervă, în 1998, a fost asociat la grupul de firme Prima Guard şi Lavi Med, prim-vicepreşedinte al UGIR 1903, vicepreşedinte al Patronatului Serviciilor de Pază şi Protecţie şi vicepreşedinte al Federaţiei Serviciilor de Securitate.

  

Nu a ratat niciun partid

Trecutul politic al directorului Nicu Ştefan acoperă, practic, toate partidele care s-au perindat la putere după 2010. A fost preşedintele UNPR Giurgiu, după care a trecut în PNL, de unde a ajuns în PMP, apoi în PLR, pentru a se opri, deocamdată, în ALDE. Într-un interviu din 2009, Nicu Ştefan se lăuda cu prietenia ce-l legă de Theodor Stolojan şi simpatia pe care o poartă PDL-ului, din partea căruia trebuia să fie numit prefect de Giurgiu, demers împiedicat, însă, de relaţia prea strânsă care îl lega de PSD.

 

Un bloc în SUA pentru un contract cu ONU

Grupul de firme Prima Guard a primit în perioada 2008 - 2009 contracte de patru milioane de lei cu statul, în special de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Nicu Ştefan a patronat aproape 20 de firme, majoritatea intrate în faliment, cu datorii de zeci de milioane de lei la stat. În 2012, lichidatorul judiciar al Prima Guard Security Internaţional SRL l-a acuzat pe fostul colonel SPP că şi-a însuşit peste 13 milioane de lei din banii firmei, fapt care a dus la falimentul societăţii.

 

3,9 milioane de dolari a plătit colonelul SPP pentru un bloc în SUA

Nicu Ştefan s-a apărat spunând că din banii respectivi a cumpărat, în 2008, un bloc cu 41 de apartamente în Glendale, California, achiziţia imobilului fiind necesară pentru încheierea unui contract din partea ONU care urma să fi adus două milioane de dolari pe lună firmei Prima Guard Security Internaţional. Înţelegerea nu a mai fost însă concretizată.

 

Afaceri cu Miss Panama şi SOV

În 2006, fostul colonel SPP a cedat una dintre firmele sale de pază, Prima Guard Security Group SRL, către HLS Venture Holdings Inc din Panama. Off-shore-ul era reprezentat de avocata Edith Olive de Bocanegra, soţia unui fost diplomat la Ambasada Panama la Londra şi fostă Miss Panama. Între 2004 şi 2006, Nicu Ştefan a fost asociat în Petro Security Group cu celebra Petromservice SA, firma lui Sorin Ovidiu Vîntu şi a lui Liviu Luca. În 2005, fostul colonel SPP conducea Petro Security Group alături de Constantin Lucescu, avocatul lui Nicolae Ceauşescu în procesul de pe 25 decembrie 1989.

 

Dosar penal pentru fals în acte

În 2013, fostul colonel SPP Nicu Ştefan era anchetat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa pentru fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fals în declaraţii. Politicianul a fost acuzat de falsificarea documentelor prin intermediul cărora a vândut o vilă din Agigea, cu vedere la mare, cu 76.000 de euro. Angajaţii primăriei au descoperit că Nicu Ştefan ar fi falsificat semnătura primarului şi ştampila instituţiei, motiv pentru care s-a întocmit plângere penală pe numele fostului colonel SPP, primăria constituindu-se parte civilă pentru suma de 255.820 de lei. Contactat telefonic, Nicu Ştefan a ţinut să precizeze că a fost vorba de un conflict personal cu primarul din Agigea. „Am câştigat în instanţă două procese cu primarul din Agigea cu privire la acea casă, prin sentinţe definitive, irevocabile şi executorii”, a declarat Ştefan.

 

 

Fostul colonel SPP Nicu Ştefan şi ministrul Energiei, Toma Petcu, sunt buni prieteni şi colegi de partid

×
Subiecte în articol: oil terminal nicu stefan toma petcu