x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Francezii si germanii impart Distrigaz

Francezii si germanii impart Distrigaz

19 Aug 2004   •   00:00

ECONOMIC

Dupa ce austriecii au luat Petrom-ul, francezii si germanii au fost alesi pentru Distrigaz. Marii invinsi, rusii de la Gazprom. Occidentalii au priza la companiile energetice romanesti. Dupa ce austriecii au luat Petromul, francezii si germanii au fost alesi pentru Distrigaz Sud, respectiv Nord. Marii invinsi, rusii de la Gazprom.
IOHANNA ONACA, ADRIAN MIHAI

Ministerul Economiei si Comertului a selectat Gaz de France pentru inceperea negocierilor directe pentru privatizarea societatii Distrigaz Sud si a decis ca trecerea in proprietate privata a Distrigaz Nord sa fie negociata cu Ruhrgas, companie germana controlata de E.ON. Privatizarea consta in vanzarea directa a 30% din actiuni catre un investitor strategic, participatia acestuia urmand sa creasca pana la 51% printr-o majorare de capital.

ALEGERE. Selectia a fost realizata dupa analizarea documentelor de participare la licitatie, a ofertelor tehnice si financiare depuse de investitori, precum si pe baza unei grile de punctaj.

Oferte de cumparare au mai depus grupul italian Enel si Gazprom, compania din Rusia fiind interesata doar de Distrigaz Sud.

PIERDERE. Eliminarea Gazprom, considerata favorita, a avut ca motiv oferta foarte slaba, potrivit unor surse din zona consultantului de privatizare. Rusii au considerat ca implicarea factorului politic in discutiile purtate la Kremlin cu Putin si la Bucuresti cu responsabili guvernamentali pot crea un avantaj decisiv in castigarea Distrigaz.

FRANTA

In Romania, grupul francez are o participatie de 25% din actiunile producatorului de tevi Politub Bistrita, iar in Ungaria detine firmele de distributie Egaz si Degaz. Este al patrulea cumparator de gaz natural din lume si cel mai mare importator european de gaz natural lichefiat. Compania are 15 milioane de clientI, din care 10,9 milioane in Franta si o cifra de afaceri de 16,65 miliarde euro, in crestere cu 14,4% fata de 2002.

GERMANIA

Compania germana E.ON Ruhrgas, una dintre cele mai mari din Europa, are 75 de ani experienta in domeniul gazelor, dispunand de un sistem de conducte de peste 11.000 de kilometri. Ruhrgas lucreaza cu mari producatori de gaze din Olanda, Norvegia si Rusia. In anul 2003, cifra de afaceri a Ruhrgas a fost de 12 miliarde de euro, profitul net a fost de 909 milioane de euro, iar livrarile totale de gaze au fost de 55,6 miliarde mc.
×
Subiecte în articol: economic distrigaz