Renuntarea la paritatea de 1,20 franc elvetian/euro a rasturnat intr-o zi bugetele a sute de mii de familii din Estul Europei.
Masura luata de Banca Nationala a Elvetiei a intarit brusc francul elvetian cu circa 20 la suta dar are un efect de multiplicare in devalorizarea monedelor nationale din Polonia, Romania, Croatia, Bulgaria unde sunt larg raspandite creditele date de banci in moneda elvetiana.
Potrivit publicatiei Tribune de Geneve in Polonia sunt afectate peste 700 000 de credite imobiloare in valoare totala de 31 miliarde de euro. Intarirea francului elvetian a produs si o scadere a indicilor bursieri la Varsovia.
In Croatia sunt circa 70 000 de mii de credite in moneda elvetiana.
Piata din Romania a fost si ea sub socul modificarii ratei de schimb, aici datele statistice retinand 120 000 de mii de credite imobiliare in franci elvetieni
Doar Ungaria este protejata de acest derapaj deoarece dupa criza din 2008, guvernul Orban a impus bacilor o rata fixa la creditele in moneda elvetiana, diferentele de curs fiind suportate de banci.
In Austria dupa 2008 au fost interzise creditele in alte monede.
Creditele in franci elvetieni au fost luate insa si de autoritatile locale din Europa de Vest, aflate si ele acum in vria cresterii ratelor. In Franta numeroase primarii si intreprinderi comunale au spectrul falimentului in urma deciziei luate de Banca Nationala a Elvetiei.
Masura este criticata si in Elvetia. Asociatia patronala elvetiana a catalogat -o drept catastrofala. Clasa politica este divizata in aprecierea desprinderii francului de euro. Stanga critica dur masura in timp ce partidele de dreapta o aplauda, considerand-o un semn de independenta.
Citește pe Antena3.ro