x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Francul elvețian urcă la maximul ultimilor șase ani. La București rămâne în zona maximului istoric

Francul elvețian urcă la maximul ultimilor șase ani. La București rămâne în zona maximului istoric

29 Noi 2021   •   16:55
Francul elvețian urcă la maximul ultimilor șase ani. La București rămâne în zona maximului istoric
Sursa foto: MarianVejcik/Getty Images/iStockphoto

Banca Națională a Elveției nu mai stă în calea aprecierii francului, potrivit datelor publicate luni, într-o schimbare care a atras atenția, astfel că moneda, socotită de refugiu, a atins cel mai ridicat nivel față de euro din ultimii șase ani, scrie Reuters.

La București francul elvețian este, cu 4,7366 lei/unitate, în zona maximului istoric, atins pe 26 noiembrie, la 4,7398 lei/unitate. Francul a urcat constant în cursul lunii noiembrie, de la 4,6886 lei la data de 3 noiembrie.

Poziția aparentă a băncii centrale îi va deruta pe investitorii care se obișnuiseră cu ideea că instituția va lupta cu dobânzi negative și achiziții de valută străină pentru a ține în frâu moneda elvețiană.

Luni, francul a crescut la 1,0426 față de euro - cel mai ridicat nivel din iulie 2015 - alimentat de apariția unei noi variante COVID-19, de inflația scăzută din Elveția și de slăbiciunea euro.

Nivelul nu este departe de nivelul de 1:1 față de euro pe care francul l-a atins pentru scurt timp după ultima schimbare de politică a BNS din ianuarie 2015.

SNB a renunțat să mai limiteze francul la nivelul actual, din cauza inflației benigne din Elveția și a economiei robuste a țării. În schimb, este posibil ca banca centrală să încerce să prevină o apreciere rapidă și pe scară largă, spun economiștii.

Nu a existat un răspuns imediat din partea SNB la o solicitare a Reuters pentru comentarii cu privire la datele de luni și la reacția economiștilor la acestea.

La sfârșitul săptămânii, Andrea Maechler, membru al consiliului de conducere, a declarat că Banca Națională a Elveției monitorizează nivelul francului, deși nu vizează o rată specifică.

Inflația elvețiană de 1,2% se încadrează în definiția BNS de stabilitate a prețurilor și reduce necesitatea de a acționa.

"Politica pe termen lung a SNB rămâne în vigoare: combaterea unei supraevaluări puternice a francului elvețian. Întrebarea este, însă, ce înseamnă o supraevaluare puternică", a declarat economistul UBS Alessandro Bee.

Poziția BNS va fi testată în zilele următoare, în special dacă varianta Omicron a coronavirusului va crește cererea pentru franc.

"Acum situația devine mai complicată pentru SNB", a declarat economistul ING Charlotte de Montpellier. "Există riscul unei mișcări spre siguranță și a unei întăriri a monedelor considerate ca fiind refugii sigure și, prin urmare, a francului elvețian".

Până acum, SNB a făcut ceea ce trebuia să facă, nu a risipit prea mulți bani pentru apărarea francului, a declarat economistul Junius J Safra Sarasin. "Cred însă că vor încerca să oprească orice apreciere la 1,03. Aceasta ar fi ultima linie de apărare înainte de paritate", a spus el.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: francul elvetian