x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fraude auto de 1 milion de euro

Fraude auto de 1 milion de euro

de Irina Crudu    |    22 Ian 2010   •   00:00
Fraude auto de 1 milion de euro
Sursa foto: /JURNALUL FOTO

Când vine vorba de noi metode de păcălire a autorităţilor, înşelare a unor companii sau îmbogăţire rapidă, românii sunt cât se poate de inventivi. 40% din daunele reclamate au elemente de fraudă.



Dacă la nivel mondial circa 35% dintre cei care deţin o poliţă de asigurare auto încearcă să înşele companiile de asigurări, în România, situaţia nu este cu mult diferită. Astfel că circa 30%-40% dintre daunele reclamate aici au cel puţin un element de fraudă, a precizat Cristian Stoian, expert la o societate independentă de evaluare.

"O estimare rezervată a sumei la care s-ar putea ridica tentativele de fraude auto în România, anul trecut, ar situa-o la peste 1 milion de euro", a declarat el. Situaţiile sunt dintre cele mai banale - dacă se trece printr-o perioadă ploioasă, există oricând posibilitatea "accidentală" de a avea un copac căzut peste maşină. Sau maşini noi sau vechi de un an, care iau foc "din senin". Până la începutul acestui an, de când s-a introdus sistemul bonus-malus, foarte frecvente erau şi situaţiile în care o persoană încheia poliţe RCA sau CASCO la mai multe companii de asigurări. "Apoi înscena un accident, declara la  diferite sectoare accidentele şi apoi cerea despăgubiri de la toate companiile", a povestit Cristian Stoian.

Ce nu se ştie însă este că fiecare companie investighează acest tip de incidente - iar tentativa de fraudă se plăteşte în România cu până la 12 ani de închisoare. Cel puţin pe hârtie. Legislaţia în acest sens este una dintre cele mai severe din Europa Centrală şi de Est, doar Slovacia pedepsind mai crunt, închisoare cu până la 15 ani, astfel de fraude. Cel mai ieftin se scapă de pedeapsă în Croaţia şi Polonia, închisoare de până la 3, respectiv 5 ani.

În România, asigurătorii care au fost păcăliţi evită să facă plângeri penale. Atât din cauza cheltuielilor, cât şi din cauza loviturilor de imagine. Asiguratul prins cu astfel de intenţii de fraudare va plăti însă o sumă de până la 5 ori mai mare în cazul în care va încheia o nouă poliţă, fie RCA, fie CASCO, la orice alt asigurător. "Companiile de asigurări comunică acum între ele şi cunosc istoricul fiecărei persoane. S-a ajuns şi la plângeri penale, însă numărul lor nu este foarte ridicat", a explicat expertul auto.

CRIZA SPOREŞTE FRAUDELE
La nivel mondial, 14% din toate daunele înregistrate pot fi clasificate drept fraude în asigurări, iar 35% dintre cei care deţin o poliţă de asigurare auto încearcă, într-un fel sau altul, să-şi înşele compania de asigurări, potrivit unui studiu realizat de Generali PPF Holding. Cel mai adesea, acestea sunt persoanele care caută mereu un alt asigurător, fugind de "trecutul" tumultuos. Contextul crizei financiare nu a dus decât la intensificarea acestor tentative de fraudă în asigurări.


Cum se fură
În 2009, în România, un angajat al autorităţilor publice, proprietarului unei maşini marca BMW, a raportat o daună de 8.000 de euro la Generali, precizând că un autoturism marca Citroën l-a lovit din spate şi l-a aruncat într-un gard, ceea ce a dus la avarierea maşinii sale BMW în partea din faţă şi spate.

După investigaţii, reprezentanţii Generali au aflat că reparaţiile fuseseră făcute în atelierul auto deţinut chiar de persoana în cauză, iar proprietarul autovehicului marca Citroën era unul dintre angajaţi. Totodată, s-a descoperit că autovehiculul Citroën implicat în "accident" fusese cumpărat recent şi asigurat la aceeaşi societate, proprietarul urmând să solicite şi el plata despăgubirilor.

×
Subiecte în articol: economic