x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fraudele cibernetice au provocat pagubue de 42 de miliarde de dolari în ultimii doi ani

Fraudele cibernetice au provocat pagubue de 42 de miliarde de dolari în ultimii doi ani

27 Apr 2020   •   11:50
Fraudele cibernetice au provocat pagubue de 42 de miliarde de dolari în ultimii doi ani

Fraudele cibernetice au provocat paguve de 42 de miliarde de doalri companiilor în ultimii doi ani, arată studiul bianual PwC "Global Economic Crime and Fraud Survey" (GECS) 2020.  Unul din cinci respondenţi au spus că impactul cel mai mare a venit ca urmare a fraudelor efectuate de furnizori.

Principalele tipuri de infracţiuni economice raportate au fost fraudele comise de clienţi (35%), criminalitatea cibernetică (34%), furtul de bunuri şi bani (31%), mita şi corupţia (30%). Fraudele comise de clienţi au înregistrat cea mai mare creştere, de şase puncte procentuale, de la 29%, în urmă cu doi ani.

Aproape jumătate dintre companiile afectate (47%) au consemnat a doua cea mai mare rată din ultimii 20 de ani. 

La nivel global, toate regiunile au înregistrat fraude ale clienţilor în ultimii doi ani, cele mai afectate fiind Orientul Mijlociu, cu o creştere de la 36% la 47%, şi America de Nord, unde avansul a fost de la 32% la 41%.

13% dintre respondenţii care au fost victimele fraudei au raportat pierderi de peste 50 de milioane de dolari, iar comportamentele anticoncurenţiale, folosirea de informaţii privilegiate, evaziunea fiscală, spălarea de bani, mita şi corupţia au fost cele mai costisitoare fraude, raportate la pierderile directe şi costurile necesare cu măsurile de remediere.

28% dintre companiile care consideră că adoptarea noilor tehnologii implică şi costuri ridicate, lipsă de expertiză şi resurse limitate nu sunt sigure de valoarea adăugată a acestor soluţii.

Studiul a fost realizat pe baza răspunsurilor a peste 5.000 de respondenţi din 99 de ţări.

PwC este o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 276.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

×
Subiecte în articol: pierderi fraude cibernetice companii