x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Furnizorii de gaze cad unul după altul, iar piața va fi controlată de 10 mari jucători

Furnizorii de gaze cad unul după altul, iar piața va fi controlată de 10 mari jucători

de Adrian Stoica    |    15 Dec 2021   •   07:20
Furnizorii de gaze cad unul după altul, iar piața va fi controlată de 10 mari jucători

Modul în care a fost concepută Legea plafonării prețului la gaze va aduce o concentrare a pieței în mâna unui număr extrem de mic de furnizori, eliminând speranța unor prețuri corecte la gaze în anii următori, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. Astfel, piața de gaze riscă să se restrângă la circa 10 furnizori de gaze activi importanți (exceptându-i pe cei conjuncturali), aceștia fiind aproape exclusiv firme multinaționale sau cu capital extern.

Analiza realizată de Asociației Energia Inteligentă arată că România are, în momentul de față, circa 50 de furnizori licențiați activi. Dintre aceștia, circa 10 sunt furnizori conjuncturali (sunt producători de gaze naturale care au consumatori mari de gaze naturale și pentru considerente de echilibrare a consumului au devenit și furnizori, dar ei nu ofertează gaze pe piața consumatorilor casnici), iar circa 30 sunt furnizori mici de gaze, cu capital integral românesc (care în general sunt și distribuitori în anumite zone restrânse din România și au un capital operațional funcțional dimensionat pentru un rulaj de cash-flow de 3 luni). De asemenea, mai există aproximativ 10 furnizori de gaze, aproape exclusiv firme multinaționale, fără probleme reale de rulaj.

 

Cum se acordă compensațiile

 

Furnizorii de pe piața de gaze din România achiziționează gaze naturale, pentru a-și asigura cu gaze portofoliul de clienți de pe piață în mod tradițional în lunile aprilie și octombrie. Astfel, în luna aprilie 2021 s-au achiziționat gaze la un preț mediu ponderat de 73,61 lei/MWh (conform site ANRE). Furnizorii au achiziționat gaze după luna octombrie 2021, la prețuri de până la 500 de lei/MWh (conform site BRM). Potrivit Legii plafonării și compensării prețului la gaze și energie, furnizorii, indiferent de prețul gazelor achiziționate, trebuie să vândă gazele populației la maximum 250 de lei/MWh (preț gaze marfă), urmând ca diferența față de prețul de achiziție să fie acoperită de stat. În fapt, Legea plafonării stabilește că furnizorul primește doar diferența între prețul mediu al gazelor achiziționate în perioada aprilie 2021 - martie 2022, respectiv pentru luna decembrie 2021 este media martie 2021 - noiembrie 2021, pentru luna ianuarie 2022 - media martie 2021 - decembrie 2021 etc. Astfel, analizând situația prețurilor gazelor achiziționate/vândute de furnizori în piață, niciun furnizor nu va primi în anul 2021 bani de la stat pentru diferența între prețul gazelor achiziționate și cel al gazelor vândute la preț plafonat, arată analizată citată.

 

Furnizorii mici rămân fără bani

 

Această situație va face, cel mai probabil, ca furnizorii mici să nu mai aibă în luna ianuarie 2022 cash-ul necesar pentru a putea plăti gazele care urmează să le fie livrate sau să depună garanțiile pentru contractele de echilibrare etc. și apreciem că în luna ianuarie 2022 mulți dintre furnizori vor rămâne fără licența de furnizare gaze, spune Dumitru Chisăliță, iar piața va fi controlată de circa 10 jucători mari. 

 

„15 ani de creștere a pieței de gaze vor fi șterși cu buretele unei legi de plafonare a prețului prost făcute sau poate intenționat făcute pentru un anumit scop: eliminarea unor furnizori și îmbogățirea altora. Dorințele neoliberale ale unor conducători din România urmează să se îndeplinească în perioada următoare, doar că modelele similare europene plasau capitalul autohton în rândul firmelor care urmau să compună oligopolul din piață”.

 

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă

 

 

Mii de români riscau să nu mai primească gaze

 

ANRE a desemnat șase furnizori de ultimă instanţă pentru a nu-i lăsa pe români fără gaze din cauza furnizorilor care vor renunțe la licențe, a anunțat ieri autoritatea. Astfel, lista furnizorilor de ultimă instanţă de gaze naturale desemnaţi de ANRE este următoarea:   1. ELECTRICA FURNIZARE S.A. 2. PREMIER ENERGY S.R.L. 3. TINMAR ENERGY S.A. 4. ENGIE România S.A 5. E.ON Energie România S.A 6. OMV Petrom S.A 7. CEZ Vânzare S.A (până în data de 2 ianuarie 2022).

×
Subiecte în articol: gaze energie electrică