x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie G20: Dacă iese din zona euro, Grecia trebuie să iasă şi din Uniunea Europeană

G20: Dacă iese din zona euro, Grecia trebuie să iasă şi din Uniunea Europeană

03 Noi 2011   •   12:46
G20: Dacă iese din zona euro, Grecia trebuie să iasă şi din Uniunea Europeană

Tratatul european nu prevede retragerea unei tari din zona euro fara iesirea din UE, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Karolina Kottova, citata de AFP. Drept urmare, daca iese din zona euro, Grecia trebuie sa iasa si din Uniunea Europeana. Sau, trebui modificat Tratatul de la Lisabona, dar acest lucru presupune o procedura greoaie si de lunga durata, cu voturi in parlamentele tuturor tarilor membre.

Tratatul de la Lisabona, intrat in vigoare in decembrie 2009, a introdus in premiera clauza iesirii unui stat din Uniunea Europeana. In schimb, nu exista nicio clauza care sa prevada renuntarea la moneda euro.

In timp ce la Cannes, unde azi a inceput Summit-ul G20, Barack Obama, presedintele SUA, Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei si Angela Merkel, cancelarul Germaniei discuta, in spatele usilor inchise, situatia creata in urma anuntului premierului elen Georgios Papandreou, referitor la organizarea unui referendum national pentru aprobarea sau repsingerea planului de salvare a zonei euro (si, implicit, a Greciei), la Atena apele politice sunt extrem de involburate.

Stiri contradictorii difuzate de Reuters si BBC dau fie ca sigura demisia premierului Papandreou, fie, dimpotriva, determinarea acestuia de a nu demisiona.

Intr-una dintre stirile care vorbeste de iminenta anuntului demisiei se da chiar si numele succesorului, in persoana lui Lucas Papademos, 64 de ani, profesor de economie la Universitatea din Atena si profesor invitat de politici publice la Harvard University, dupa ce in perioada 2002-2010 a fost vicepresedinte al Bancii Centrale Europene.

Citeste si: Franta si Germania le cer grecilor sa decida daca mai vor sau nu in zona euro

×