x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Găinile nestresate au scumpit ouăle cu 50%, urmează prăjiturile

Găinile nestresate au scumpit ouăle cu 50%, urmează prăjiturile

de Daniel Ionaşcu    |    28 Feb 2012   •   21:00
Găinile nestresate au scumpit ouăle cu 50%, urmează prăjiturile

Gainile 'stresate' contraataca: ouale s-au scumpit cu 50% in aceasta sap­ta­mana ca urmare a intrarii in vigoare a unei prevederi a Uniunii Europene prin care crescatorii nu mai pot vinde oua pana nu modernizeaza custile gainilor. In aceste conditii, oferta a sca­zut puternic si, in consecinta, pre­tu­rile au crescut. Daca pana acum ca­teva luni ouale se comercializau chiar si la 30 de bani bucata, acum a ajuns la 60-80 de bani.

UE a convenit asupra interzicerii custilor tip baterie in 1999, dar date ale Comisiei din aprilie 2011 au aratat ca peste o treime din gainile crescute pentru oua in Europa sunt inca tinute in custi necorespunzatoare. Gainile crescute in baterii sunt considerate 'stresate', iar ouale lor sunt mai slabe calitativ decat cele crescute in conditii mai bune.

Producatorii pot in continuare sa vanda oua care nu respecta aceste cerinte procesatorilor industriali in tarile in care isi desfasoara activitatea, dar nu si retailerilor, declara in octombrie 2011 John Dalli, comi­sarul european pentru sanatate si politica de consum.

Ouale sunt marcate cu un numar distinctiv, respectiv 0, 1, 2 sau 3, care reprezinta modul in care au fost crescute si hranite gainile: 0 – productie ecologica; 1 – sistem extensiv, oul provine de la gaini crescute in aer liber, dar hrana lor nu este neaparat ecologica; 2 – la sol, ouale provin de la gaini crescute in ferme, dar in hale si hranite cu furaje clasice; si 3 – in baterii, ouale provin de la gaini crescute in custi, imbunatatite sau nu.

Schimbarea custilor este obligato­rie pentru toate statele europene. In Ro­mania, importurile ajung la 25% pe perioada de iarna, asa ca reduce­rea ofertei a dus la scumpirile de la raft. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, declara la o televiziune ca recentele scumpiri de la carburanti si alimente sunt generate de 'factori din piata care vor sa vanda mai scump', potri­vit Agerpres.

De regula, in Romania, majorarea pretului la oua este vizibila doar in apropierea Pastelui, cand cererea e mare si astfel inflatia creste. Acum, insa, cresterea preturilor ar putea avea un efect mai mare. Lantul de patiserii si produse de cofetarie Ana Pan, detinut de omul de afaceri George Copos, a anuntat scumpirea cu 5% a prajiturilor si produselor de patiserie din luna martie, fix din cauza oualor.

×
Subiecte în articol: economia