x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gala Bute: SRL-ul lui Obreja va lua 2,5 milioane de euro de la Udrea, nu 2 aşa cum se spunea iniţial

Gala Bute: SRL-ul lui Obreja va lua 2,5 milioane de euro de la Udrea, nu 2 aşa cum se spunea iniţial

de Elena Stan    |    08 Iul 2011   •   12:55

Angajatii Elenei Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului au incurcat rau de tot cifrele facute publice cu privire la banii alocati pentru promovarea brandului turistic al Romaniei in timpul Galei Bute, precum si la evenimentele conexe.
In timp ce in raspunsul transmis redactiei Jurnalul National se mentioneaza ca "valoarea pachetului de promovare achizitionat de MDRT este de 1.930.000 euro inclusiv TVA, suma asigurata din fonduri europene nerambursabile alocate Romaniei pentru promovarea turistica" pentru agentia de presa Mediafax, ministerul a furnizat cu totul alte cifre despre valoarea contractului. "MDRT va plati 590.000 euro, fara TVA, pentru expunerea brandului national turistic pe ringul de box la meciul dintre Lucian Bute si Jean Paul Mendy, valoarea totala a contractului incheiat intre institutie si organizatorul galei, o firma a lui Rudel Obreja, fiind de 1,93 milioane euro, fara TVA", potrivit Mediafax.

Si audienta Galei Bute a scazut drastic fata de cifrele inaintate initial de Rudel Obreja. Daca in declaratiile publice Rudel Obreja vorbea de 400 de milioane de telespectatori, in raportul de atribuire a avut grija sa prezinte cifre mai realiste. “Europlus Computers a asigurat MDRT de o audienta a acestor elemente de 2,45 milioane de persoane, dintre care 1,52 milioane in direct', potrivit sursei citate.

Banii catre firma organizatoare a galei, Europlus Computers, detinuta de presedintele Federatiei Romane de Box, Rudel Obreja, vor fi platiti integral doar daca sunt respectate toate prevederile contractuale.

Pretul solicitat de Europlus Computers a fost de 2,239 de milioane euro, fara TVA dar, in urma negocierii cu reprezentantii MDRT, acesta a fost redus la 1,93 de milioane de euro, fara TVA. Banii vor fi platiti de minister din fonduri europene destinati promovarii brandului turistic national.

Contractul are ca obiect "prestarea serviciilor de promovare a Romaniei ca destinatie turistica si a brandului turistic national, pe plan national si international, in cadrul evenimentelor desfasurate cu ocazia organizarii Galei Internationale de Box Profesionist, in data de 9 iulie 2011".

Contractul a fost incredintat conform OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari si a contractelor de concesiune de servicii.

Astfel, MDRT va prezenta "frunza" din brandul national turistic pe mai multe elemente din cadrul galei, ringul si arena de box, echipamentele boxerilor romani, pe biletele de acces, pe bannere, mash-uri, spoturi TV, pe internet etc.

Din totalul de 590.000 de euro reprezentand pretul expunerii pe elementele arenei, expunerea centrala a logo-ului turistic pe podeaua ringului costa 130.000 de euro, fara TVA, iar restul banilor reprezinta costul expunerii pe prima coarda a ringului, pe celelalte corzi, pe colturile ringului, pe stalpii acestuia, pe intinzatoarele corzilor ringului si pe lateralele inferioare ale acestuia.

Ministerul ar urma sa plateasca pentru drepturi de expunere a logo-ului turistic al Romaniei la evenimentele organizate cu prilejul galei de box, reflectate in media, suma de 319.000 de euro, fara TVA. Astfel, pentru o audienta estimata de 5,08 milioane de persoane la mediatizarea sosirii lui Lucian Bute la aeroport, drepturile de expunere ale brandului sunt estimate la 27.000 de euro.

La suma totala de 319.000 de euro contribuie si expunerea logo-ului turistic prin mediatizarea altor evenimente, cum ar fi sosirea in tara a adversarului lui Bute, antrenamentul cu public, conferintele de presa dinaintea si de dupa gala si cantarul oficial.

Pentru drepturile de expunere outdoor ale logo-ului turistic la locatia in care se va desfasura gala de box, MDRT ar trebui sa plateasca 65.000 de euro, fara TVA, iar pentru drepturile de expunere indoor in acelasi perimetru suma este de 260.000 de euro fara TVA.

Expunerea brandului pe materialele de promovare, sub forma product placement-ului, adica pe biletele de acces la eveniment, pe panouri publicitare, inclusiv electronice, amplasate in mai multe zeci de locuri din Bucuresti, pe cele 10.000 de afise lipite in intreaga tara, precum si pe alte elemente, costa 210.000 de euro, fara TVA.

Pentru standurile de informare si promovare turistica pe care MDRT le va amenaja in zona unde se desfasoara gala se platesc 21.000 de euro, fara TVA, iar afisarea brandului national turistic pe toate biletele de intrare costa 10.000 de euro, fara TVA.

Dreptul de expunere a logo-ului turistic pe echipamentul boxerilor romani care vor evolua in gala a fost estimat la 100.000 de euro, fara TVA, iar expunerea frunzei pe suporturile mobile in timpul galei costa 50.000 de euro, fara TVA.

In ceea ce priveste expunerea brandului pe posturile de televiziune, pretul negociat cu organizatorul galei, firma Europlus Computers, a fost de 125.000 de euro, fara TVA, pentru ShowTime (in baza contractului de exclusivitate pe care Lucian Bute il are peste ocean) si Pro TV International, si de 140.000 de euro, fara TVA, pentru "cel putin doua televiziuni din tarile-tinta ale MDRT". Aceste date sunt inscrise la rubrica "Servicii de expunere achizitionate de la organizatorul Galei de box profesionist in care va boxa Lucian Bute".

Expunerea "frunzei" in presa scrisa nationala si internationala, pentru o audienta estimata de 2 milioane de cititori, va costa 50.000 de euro, fara TVA.
Prin contract, s-au stabilit tinte de audienta, adica un numar minim de telespectatori, si minim de doua televiziuni din tarile de pe pietele tinta principale din care Romania si-a propus sa atraga turisti.

Organizatorul Galei "Bute - Mendy", firma Europlus Computers SRL, a asigurat cu titlu gratuit, asa cum arata raportul de atribuire, "expunerea imaginii de brand turistic al Romaniei pe canalele postului Eurosport (1 si 2), care va transmite selectiuni, inregistrari, stiri", precum si "asocierea imaginii brandului turistic al Romaniei cu imaginea lui Lucian Bute intr-un clip de promovare".

Tot ca bonus, este si expunerea logo-ului turisic al Romaniei in mediul online (youtube, site-uri de specialitate, site-ul Federatiei Romane de Box etc.).

In fundamentarea achizitionarii de spatii de expunere media in cadrul galei de box a fost realizat un studiu pe baza caruia s-a urmarit obtinerea de costuri pentru publicitate sub pretul practicat pe piata libera.

Astfel, de exemplu, pentru drepturile de expunere pe elementele arenei valoarea totala estimata de studiu a fost de 1,4 milioane de euro, iar pretul negociat si cel care va fi platit este de 590.000 de euro, fara TVA, cu conditia sa fie respectate clauzele contractuale.

Plata acestui contract a fost gandita in functie de atingerea unor tinte de audienta in momentele in care este vizibil pe ecran brandul turistic, iar atingerea a doar o parte dintre aceste tinte aduce dupa sine si diminuarea proportionala a sumelor platite, evaluarea urmand sa fie realizata de un auditor independent si autorizat.

Gala de box profesionist "Campion pentru Romania" dintre Lucian Bute si Jean-Paul Mendy se desfasoara sambata seara, 9 iulie, la Romexpo.

×