x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gaz irakian pentru Nabucco

Gaz irakian pentru Nabucco

17 Mai 2009   •   00:00

OMV, MOL şi două companii arabe au format un consorţiu care să furnizeze 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale din nordul Irakului pentru Nabucco.



Gazoductul, care ar urma să unească centrul Europei de Asia Centrală, ţinteşte reducerea dependenţei de gazul rusesc. Potrivit cotidianului turc Hurriyet, Dana Gas şi Crescent Petroleum, companii din Emiratele Arabe Unite, au anunţat duminică faptul că vor ceda OMV şi MOL câte 10% din compania mixtă care deţine operaţiunile din nordul Irakului, regiunea Kurdistan. Conform Associated Press, OMV va plăti 350 de milioane de dolari pentru cele 10 procente pe care le va deţine, iar banii vor fi reinvestiţi în proiect. Concomitent, Crescent şi Dana Gas vor deţine fiecare câte 3% din compania maghiară MOL.

Cele două companii precizează că este destul gaz în câmpurile deţinute în nordul Irakului pentru a alimenta atât Nabucco, cât şi cererea locală din Irak şi Turcia, anunţă Reuters.

Autorităţile de la Bagdad au anunţat că nu au primit vreo notificare de la oficialii kurzi din regiunea autonomă. Recent oficialii irakieni au criticat contractele de petrol şi gaz date de reprezentanţii regiunii Kurdistan, spunând că acestea ar fi ilegale. Oficialii regiunii spun, însă, că aceste contracte sunt legale şi respectă constituţia Irakului.

Câmpurile Chemchemal şi Khor Mor, de unde se va extrage gazul pentru Nabucco, au rezerve de 3,6 trilioane de metri cubi de gaz, aproximativ 3% din rezervele de 112 trilioane de metri cubi de gaz din Irak, conform datelor SUA. Irakul este al zecelea dstat din lume după rezervel de gaz. Din cele 3 miliarde de metri cubi care vor fi extrase zilnic din cele două câmpuri, 1,5 miliarde de metri cubi vor fi destinaţi Nabucco.

Nabucco trebuie să unească centrul de la Baumgartden din Austria cu regiunea Mării Caspice, trecând prin Austria, Ungaria, România, Bulgaria şi Turcia. OMV şi MOL deţin fiecare câte 16,67% din acţiunile Nabucco, la fel ca şi Transgaz, Bulgargaz, Botas şi RWE.

×
Subiecte în articol: economic