x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gaze tot mai scumpe

Gaze tot mai scumpe

11 Iun 2004   •   00:00

ECONOMIC

Luna viitoare va debuta cu o noua scumpire a gazelor naturale. Din pacate, aceasta nu va fi singura modificare a pretului gazelor naturale din acest an, iar urmarile acesteia se vor face resimtite in scurt timp pe piata.
ADRIAN N. IONESCU

Preturile la gaze naturale vor creste, de la 1 iulie, cu 5%, decizia fiind motivata de alinierea treptata la nivelul practicat pe pietele internationale, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN).

Astfel, consumatorii rezidentiali, categorie in care este inclusa populatia si institutiile publice, vor achita 4.705.170 lei pentru 1.000 de metri cubi (circa 140 de dolari).

Consumatorii conectati direct la sistemul national de transport (o serie de societati comerciale) vor plati 3.763.908 de lei pentru 1.000 de metri cubi.

Pentru clientii conectati in sistemele de distributie a gazelor naturale, altii decat cei rezidentiali, 1.000 de metri cubi vor costa 4.328.742 de lei.

Scumpiri trimestriale

Ultima majorare a preturilor gazelor naturale a avut loc la inceputul lunii aprilie. Pretul gazelor va creste in fiecare trimestru cu 5%, astfel incat populatia va plati in 2005 echivalentul a 160 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Romania s-a angajat fata de Uniunea Europeana si de Fondul Monetar International sa creasca pretul gazelor pana la nivelul celui din import, gradual, pana in 2007. Astfel, pretul gazelor va ajunge la circa 180 de dolari/1.000 de metri cubi in 2007, cu peste 50% mai mult decat in prezent.

Importam mai mult

Consumul de gaze al Romaniei in acest an este de circa 18 miliarde de metri cubi, din care necesarul de import este de 6 miliarde mc, adica o treime din consumul total. In pretul de pe piata interna, cea mai mare influenta o are pretul gazelor din import. Gazele din import sunt furnizate de gigantul Gazprom, care a depus oferte pentru privatizarea societatilor de distributie a gazelor naturale Distrigaz.

Romania ar putea utiliza si alte surse de gaze, prin realizarea proiectului Nabucco privind transportul de gaze din Turcia spre Europa Centrala. Comisia Europeana va achita jumatate din costul de proiectare pentru aceasta conducta. Traseul conductei pe teritoriul tarii noastre este Bechet - Drobeta Turnu Severin - Petrosani -Szeghed.

Ce se mai scumpeste

Efectele scumpirii gazelor naturale nu vor intarzia sa apara, desi nu toate vor fi justificate din punct de vedere economic. Sunt de asteptat cresteri de preturi la ingrasaminte si articole de sticlarie, a caror productie este mare consumatoare de gaze. Intr-o masura mai mica, scumpirea gazelor poate afecta si pretul painii. Tarifele gazelor nu ar trebui sa afecteze semnificativ preturile altor produse, decat daca producatorii respectivi vor dori sa-si acopere lipsa de eficienta, speculand impactul psihologic pe care scumpirile utilitatilor il au de obicei.

Energie tot mai scumpa

Pentru intreprinderile din tarile industrializate, energia devine tot mai scumpa datorita liberalizarii pietei de profil, se arata intr-un studiu realizat de Nus Consulting in 14 tari din intreaga lume. Potrivit acestuia, o crestere a preturilor a fost constatata anul acesta in 9 din cele 14 tari analizate. Majorarile depasesc rata inflatiei, dar si evolutia costurilor de productie. In Germania, pionierul liberalizarii, pretul energiei a crescut cu 9,3% in 2004 si cu "numai" 3,2% in 2003. De altfel, Germania ocupa locul doi in topul celor mai "scumpe" tari, din acest punct de vedere. Liderul este Italia, unde kilowatul a ajuns sa coste 0,088 euro. Franta se situeaza pe locul 9 in acest top. Aici, energia costa 0,052 euro/kWh, pretul crescand cu "doar" 2,8% comparativ cu anul trecut.
×
Subiecte în articol: economic preţul gazelor gaze