x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gazele de şist, drenate spre justiţie: Societatea civilă a cerut Guvernului revocarea acordurilor petroliere cu Chevron

Gazele de şist, drenate spre justiţie: Societatea civilă a cerut Guvernului revocarea acordurilor petroliere cu Chevron

de Daniela Ivan    |    Vali Blanaru    |    30 Mai 2012   •   16:31
Gazele de şist, drenate spre justiţie: Societatea civilă a cerut Guvernului revocarea acordurilor petroliere cu Chevron

Cinci ONG-uri, printre care Asociatia Romania Dreapta si GreenPeace, si 3.000 de barladeni persoane fizice au introdus o plangere prealabila la Guvern pentru revocarea contractelor referitoare la cele patru perimetre concesionate Chevron.

Chevron detine un perimetru in Barlad, judetul Vaslui, si a anuntat ca anul acesta va demara procedurile de explorare pentru identificarea gazelor de sist. Mii de barladeni au protestat impotriva exploatarii gazelor de sist prin fractionare hidraulica si au strigat in cor 'Chevron go home“. Fix in mijlocul protestelor si al dezbaterilor publice, Cabinetul Ungureanu a aprobat concesionarea catre Chevron a alte trei perimetre din Dobrogea ­ Adamclisi, Costinesti si Vama Veche.

Raspuns in 30 de zile

'Dorim revocarea celor patru HG prin care se aproba cele patru concesiuni referitoare la gazele de sist“, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul barladenilor. Acesta a mai adaugat ca Executivul are la dispozitie 30 de zile pentru a da un raspuns. 'Daca nu va fi un raspuns pozitiv vom merge mai departe, vom face o actiune in contecios administrativ pentru ca cele patru contracte sunt ilegale“, a explicat Piperea.

Avocatul a adaugat ca exista mai multe motive pentru care aceste concesiuni sunt ilegale, insa doua sunt foarte importante. In primul rand, pentru ca pune viata oamenilor in pericol si asta contravine drepturilor omului. Parlamentul European, printr-un raport oficial a aratat toate riscurile pe care le ridica fractionarea hidraulica si a recomandat stoparea exploatarilor prin acesta metoda. In al doilea rand, acest procedeu este un mare consumator de apa.

Diverse studii internationale aratau ca fractionarea hidraulica poate duce la eliminarea in atmosfera a unor substante cancerigene si ar putea polua panza freatica. Fractionarea hidraulica presupune foraje de peste 3.000 de metri adancime, cuplate cu altele orizontale pana la sist. Aici se detoneaza o serie de incarcaturi explozive pentru a fisura roca. Ulterior se injecteaza cantitati imense de apa amestecata cu nisip si o serie de substante chimice. Acestea mentin crapaturile deschise, pe unde 'curge“ apoi gazul spre sonda.

Guvernul a anuntat instituirea unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist, in concordanta cu reglementarile impuse de catre Uniunea Europeana si conforme cu normele internationale in domeniu. Acest moratoriu va fi ridicat o data ce studiile de specialitate legate de efectele de mediu ale exploatarii gazelor de sist vor fi facute cunoscute publicului larg si vor confirma siguranta in exploatarea acestora. Avizul pentru exploatarea gazelor de sist este considerat o chestiune prioritara de catre administratia SUA. Pentru faptul ca guvernul bulgar a retras avizul pentru explorarea gazelor de sist ambasadorul SUA la Sofia a platit cu functia. Mark Gitenstein, ambasadorul american la Bucuresti, a intervenit urgent in favoarea explorarii gazelor si a solicitat explicatii Guvernului Ponta pentru moratoriu.

Chevron poate scoate gaze de sist timp de 45 de ani

In ziua in care mii de romani au iesit in strada pentru a scanda 'Chevron go home“, Guvernul a anuntat desecretizarea acordurilor petroliere obtinute de gigantul petrolier. Desecretizarea a fost facuta doar partial si doar pentru cele trei perimetre din Dobrogea: Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. Acordul petrolier pentru exploatarea din Barlad ramane in continuare secret, desi in acel perimetru Chevron a anuntat ca va incepe explorarea in lunile urmatoare. Cele trei acorduri petroliere nu contin foarte multe informatii care sa linisteasca ingrijorarile populatiei. Amestecul de chimicale din apa cu care se va face forajul ramane un mister. Cevron are dreptul de concesiune asupra perimetrelor din Dobrogea timp de 30 de ani, perioada care poate fi extinsa cu alti 15 ani, potrivit acordurilor petroliere desecretizate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).

In cazul in care Chevron va descoperi gaze si petrol, va plati redevente cuprinse intre 3,5% si 13% din productie. Nivelul foarte mic al redeventelor este cauzat de contractul de privatizare al Petrom, unde se specifica faptul ca acestea nu pot fi crescute pana in 2014. Contractul desecretizat mai arata ca grupul Chevron se obliga sa sape in total opt sonde de explorare a celor trei perimetre intr-un interval de patru ani de la semnarea acordului petrolier. In cazul in care cantitatea de gaze este mai mare decat cea estimata initial, Chevron poate trece in a treia etapa optionala care ii permite sa instaleze cate opt sonde in fiecare perimetru. In total, 24 de sonde care vor impanzi judetul Constanta: Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. Perimetrele din Vama Veche si Costinesti ajung pana la malul marii, iar cel din Adamclisi sunt pana la granita cu Bulgaria, tara in care exploatarea gazelor de sist a fost interzisa. Cele trei acorduri vizeaza explorarea, dezvoltarea si exploatarea perimetrelor.

×