x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gazele nu se scumpesc suplimentar

Gazele nu se scumpesc suplimentar

de Elena Stan    |    01 Iun 2014   •   20:46
Gazele nu se scumpesc suplimentar
Sursa foto: Thinkstock
În România există doar doi producători interni de gaze şi o singură sursă de import
Creşterea suplimentară a preţului gazelor nu mai este necesară, deoarece tarifele au fost aliniate deja cu cele din ţările din regiune, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, prezent la o conferinţă pe teme energetice. ''Pe piaţă există un trend de scădere a preţurilor la gaze. Acum suntem la aproape acelaşi nivel de preţ cu ţările din regiune, din acest motiv nu se mai prevede o creştere suplimentară. Scopul calendarului e să ajungem la o convergenţă, nu să scumpim mai mult decât în UE'', a precizat ministrul. Potrivit acestuia, este posibil ca, anul viitor, preţul gazelor să fie mai mic decât s-a anticipat în 2012, când a fost realizat calendarul de liberalizare. Mai mult, în urmă cu o săptămână, Nicolescu preciza că preţul gazelor pentru consumatorii industriali ar putea scădea în perioada următoare, după ce Departamentul pentru Energie va implementa un pachet de măsuri pentru dinamizarea şi transparentizarea pieţei. ''Convergenţa preţurilor gazelor naturale s-a realizat. Nu mai este nevoie să facem creşteri de preţuri pentru industrie, aşa cum erau angajamentele anterioare. Prin adoptarea pachetului propus spre dezbatere publică, preţul final al gazelor naturale nu va mai creşte, existând chiar premise să scadă în următoarele luni'', a arătat Nicolescu. Guvernul s-a angajat faţă de FMI să renunţe la preţurile reglementate la electricitate şi gaze. Populaţia beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării preţurilor gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi însă prelungit cu un an.

Prezent la eveniment, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE),  a declarat că taxa pe stâlp se va regăsi în facturile de electricitate. El a adăugat că încă nu poate fi estimat impactul în facturi al acestei taxe, pentru că nicio companie nu a transmis ANRE cereri de recunoaştere în tarife a taxei. Totuşi, recunoaşterea în facturi va fi făcută ori la 1 iulie, ori la 1 ianuarie 2015 şi va afecta doar preţul reglementat al energiei, a precizat Havrileţ.

Estimare
România are posibilitatea ca în a doua jumătate a anului 2019 să producă mai multă energie şi gaze decât consumă. "Avem potenţial real ca în a doua jumătate a lui 2019 România să producă mai multă energie şi gaze decât să consume, presupunând că nivelul consumului de gaz va rămâne la fel. Avem şansa să intrăm, probabil alături de Danemarca, în rândul ţărilor europene care produc mai multă energie decât consumă", a declarat Răzvan Nicolescu. Oficialul a arătat că în domeniul energiei regenerabile România a progresat prea mult, într-un timp prea scurt, iar de acum înainte este nevoie de o dezvoltare prudentă.


×
Subiecte în articol: scumpire gaze