Gazele naturale se vor scumpi cu 8% de la 1 octombrie pentru companii, in vreme ce pentru populatie si producatorii de energie termica ramane la nivelul actual, transmite Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE).
Scumpirea confirma informatiile prezentate de Jurnalul National, potrivit carora distribuitorii E.ON Gaz si Gaz de France SUEZ au facut lobby la institutiile internationale pentru o majorare de 8% prin care sa recupereze costurile provenite din importurile facute la preturi mai mari decat cele recunoscute.
Majorarea este motivata de faptul ca gazele de import au ajuns la 495 dolari/1.000 de metri cubi fata de 460 de dolari luat in calcul in luna iunie. Un alt factor care trebuie mentionat este ca s-a schimbat amestecul de gaze. Astfel, companiile au acum un cos luat in calcul de 70% productie interna si 30% importuri, fata nivelul de 77% intern si 23% import. Trebuie mentionat ca pretul platit de populatie este tinut la acelasi nivel doar prin micsorarea cotei de importuri. Astfel, amestecul va contine 91,5% gaz din productia interna si 8,5% gaz din import, fata de 89% gaz din productia interna si 11% gaz provenit din import.
Guvernul s-a angajat in fata FMI sa creasca preturile pentru consumatorii industriali in doua etape, fara sa fie specificate procentale. Pretul gazelor naturale pentru consumatorii noncasnici a crescut in iulie cu aproape 10%.