x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gazele pentru companii se scumpesc cu 8%

Gazele pentru companii se scumpesc cu 8%

de Daniel Ionaşcu    |    22 Sep 2011   •   21:00

Gazele naturale se vor scumpi cu 8% de la 1 octombrie pentru companii, in vreme ce pentru populatie si producatorii de energie termica ramane la nivelul actual, transmite Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE).

Scumpirea confirma in­for­ma­tiile prezentate de Jurnalul Na­ti­o­nal, potrivit carora distribuitorii E.ON Gaz si Gaz de France SUEZ au facut lobby la institutiile internationale pentru o majorare de 8% prin care sa recupereze costurile provenite din importurile facute la preturi mai mari decat cele recunoscute.

Majorarea este motivata de faptul ca gazele de import au ajuns la 495 dolari/1.000 de metri cubi fata de 460 de dolari luat in calcul in luna iunie. Un alt factor care trebuie mentionat este ca s-a schimbat amestecul de gaze. Astfel, companiile au acum un cos luat in calcul de 70% productie in­terna si 30% importuri, fata ni­velul de 77% intern si 23% import. Tre­­buie mentionat ca pretul platit de populatie este tinut la acelasi ni­vel doar prin micsorarea cotei de im­­porturi. Astfel, amestecul va con­­tine 91,5% gaz din productia in­­terna si 8,5% gaz din import, fa­ta de 89% gaz din productia in­ter­na si 11% gaz provenit din import.

Guvernul s-a angajat in fata FMI sa creasca preturile pentru consumatorii industriali in doua etape, fara sa fie specificate procentale. Pretul gazelor naturale pentru consumatorii noncasnici a crescut in iulie cu aproape 10%.

×