Gazprom a invitat România la construirea South Stream, însă a renunţat din cauza dezinteresului venit din partea României, conform “The Moscow Times”
Gazprom a invitat România la construirea South Stream, însă a renunţat din cauza dezinteresului venit din partea României, conform “The Moscow Times”. Potrivit lui Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al grupului rus, Gazprom a luat în considerare ca o bifurcaţie a South Stream să treacă prin România, dar a trebuit să renunţe. În schimb, joi, Rusia a semnat cu Ungaria includerea acestui stat în proiectul ruso-italian South Stream. În urmă cu câteva săptămâni, Serbia a anunţat şi ea că a vândut 51% din NIS, compania de stat din domeniul hidrocarburilor către Gazprom, pentru 400 de milioane de euro. În schimb, Rusia a anunţat că va include Serbia în construcţia gazoductului şi că va construi un depozit subteran de gaze la Banatskidvor. În urmă cu o lună, Rusia a semnat şi cu Bulgaria un acord pentru South Stream. Potrivit “Kommersant”, Bucureştiul încă ar mai putea fi inclus în proiectul gazoductului, deoarece sunt necesare acordurile de mediu ale statelor din zona maritimă a South Stream. Conform lui Anatoli Ianovski, adjunctul ministrului rus al energiei, ar putea fi nevoie de acordul Ucrainei şi al României, deoarece primul tronson al South Stream subtraversează Marea Neagră. Astfel, conform convenţiei de la Espoo, e nevoie de acordul tuturor statelor riverane Mării Negre pentru acceptarea traseului proiectului tehnic al tronsonului submarin, întrucât poate afecta zone din alt stat.
CONTRADICŢIE. România nu a fost niciodată invitată de Gazprom sau de guvernul rus să se implice în proiectul gazoductului South Stream, potrivit Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) şi ai Transgaz, transportatorul naţional de gaze naturale. “Între ei (Gazprom- n.r.) şi noi, cel puţin la nivelul MEF, nu au fost astfel de discuţii”, a spus Viorel Palaşcă, secretar de stat în cadrul ministerului. “Nu au existat astfel de discuţii. Dacă o să vină să ne caute, sigur că o să fim dispuşi la orice colaborare în domeniu. Bineînţeles că aşteptăm o propunere, dacă au în vedere această variantă”, a spus şi Ioan Rusu, directorul general al Transgaz Mediaş.
Dacă Rusia a înaintat o propunere părţii române la nivel de stat, este clar că au fost anunţate Preşedenţia sau Ministerul de Externe. În cazul în care a fost făcută doar la nivel corporatist, tot nu se putea trece peste nivelul diplomatic. Întrebarea care se pune este către cine a fost făcută propunerea ruşilor şi de ce nu a fost făcută publică până acum.
OCOLIRE. “South Stream a fost proiectat cât să ocolească România. Dacă vă uitaţi atent pe hartă, veţi vedea că acesta nu e traseul cel mai economic”, declara pentru Jurnalul Naţional Liviu Voinea, directorul Grupului pentru Economie Aplicată în urmă cu o săptămână.
South Stream, dezvoltat de Gazprom şi grupul Eni din Italia, va transporta gaze ruseşti spre Europa prin Marea Neagră şi Bulgaria. De aici, o variantă se bifurcă spre nord prin Serbia, Ungaria şi Austria, până la centrul de depozitare de la Baumgartden, unde Gazprom deţine 50% din acţiuni. Braţul sudic va traversa Grecia, Marea Mediterană şi va ajunge în Italia.
Conducta este principalul competitor al Nabucco, proiect sprijinit de Uniunea Europeană. Woflgang Ruttenstorfer, preşedintele OMV, declara în urmă cu câteva zile că Uniunea Europeană ar putea să-şi schimbe perspectiva în privinţa transportului de gaz iranian prin Nabucco din motive de securitate energetică. Acesta nu poate fi decât un semnal că gazul din Azerbaidjan nu este de ajuns pentru ca Nabucco să fie viabil.
South Stream va costa 10 miliarde de euro, în vreme ce pentru Nabucco sunt necesare doar 5 miliarde de euro. South Stream va livra anual circa 30 de miliarde de metri cubi în ţările europene, în timp ce Nabucco doar 8 miliarde de metri cubi în 2012, urmând ca în anul 2030 să se ajungă la 25 de miliarde de metri cubi.
Citește pe Antena3.ro