x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gazul pentru firme, mai scump cu 10%

Gazul pentru firme, mai scump cu 10%

de Daniel Ionaşcu    |    29 Aug 2011   •   21:00
Gazul pentru firme, mai scump cu 10%

Companiile vor plati cu pana la 10% mai mult pentru gazele naturale consumate, cel mai probabil din luna octombrie, conform angajamentelor asumate de Guvernul Romaniei in fata Fondului Monetar International (FMI), potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax. Mai mult, pana la finele anului Agentia Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) ar putea decide inca o majorare de tarife.

Cele doua majorari solicitate provin din cauza intrarii in vigoare a noului cos pentru consumatorii industriali, care contine mai mult gaz de import si mai scump. Surse apropiate de FMI au declarat pentru Jurnalul National ca autoritatile s-au inteles cu institutiile internationale sa creasca pretul pentru companii cu 30%. In luna iulie pretul consumatorilor non-casnici a mai crescut cu 10%. Consumatorii industriali au un cos calculat pe baza unui amestec ce contine 77% gaze din productia interna si 23% din import.

Populatia nu este afectata de cresterea preturilor pentru companii, deoarece ANRE a decis constituirea unui cos separat pentru oameni si centralele electro-termice din orase, astfel incat pretul sa nu se schimbe pentru consumatorii casnici pe perioada 1 iulie 2011 – 31 martie 2012. Oamenii au, astfel, cosul situat la 89% productie interna si 11% gaze din import.

Autoritatile romane au termen ca pana in luna septembrie sa vina cu un calendar clar de liberalizare a preturilor pana in 2013 pentru companii si pana in 2015 pentru consumatorii casnici.

Prevederea vizeaza si mentinerea nivelului tarifelor pentru gazele naturale utilizate de producatorii de energie termica care livreaza caldura populatiei.

Distribuitorii solicita cresterea preturilor din cauza cotatiilor pentru gazele de import, care au ajuns de aproape trei ori mai scumpe decat cele de productie interna. De altfel, o evaluare ANRE din iunie nota ca 'pretul mediu de import estimat de ANRE pentru trimestrul al treilea este de 460 dolari/1.000 metri cubi, respectiv 43,6 dolari/MWh, pentru lunile iulie, august si septembrie'.

Comparativ, in luna ianuarie Romania importa gaze la pretul de 399 dolari pe 1.000 metri cubi, potri­vit datelor ANRE.

In luna mai Romania a importat 596 milioane de metri cubi de gaz la un pret de 424 dolari pe mia de metri cubi, in vreme ce in iunie atat pretul, cat si cantitatea au scazut: 391 dolari pe mia de metri cubi, respectiv 540 milioane de metri cubi. Spre comparatie, Germania a importat din Rusia la 428 dolari/1.000 mc in mai, respectiv, 445 dolari/1.000 mc in iunie.

Solicitarile distribuitorilor nu au de-a face cu liberalizarea pretului de productie interna, care este 'recomandat' de ANRE producatorilor Pe­trom si Romgaz. Cele doua companii controleaza fiecare jumatate din cat se extrage. Petrom a solicitat in nenumarate randuri cresterea aces­tui pret sau posibilitatea exportului.

Potrivit scrisorii de intentie, Exe­cu­tivul s-a angajat in fata FMI sa creas­ca preturile pentru consumatorii industriali in doua etape, respectiv iunie-iulie si trimestrul IV al acestui an, fara sa fie specificate procentele.

×
Subiecte în articol: economia