Evoluţia crizei datoriilor suverane în zona euro este ca un 'coşmar' şi ameninţă nu doar integritatea uniunii monetare, ci şi pe cea a Uniunii Europene în ansamblul ei, consideră cunoscutul finanţist american George Soros, în opinia căruia, salvarea poate să vină de la Germania, în cazul care aceasta ar fi dispusă să părăsească zona euro, potrivit Reuters.
'Există pericolul real ca euro să distrugă UE. Există o variantă de rezolvare a acestei probleme, care presupune oricât de paradoxal ar părea ieşirea Germaniei din uniunea monetară. Berlinul ar putea să facă un astfel de sacrificiu în interesul general al Uniunii Europene şi al ţărilor cu datorii, în particular', a spus luni Soros, la forumul National Association for Business Economics.
Probabilitatea dezintegrării UE este destul de ridicată la ora actuală, în opinia sa, din cauza problemelor acumulate în sectorul public care inhibă creşterea economică. În plus, criza datoriilor a condus la creşterea decalajului dintre ţările din sudul şi nordul continentului european, exacerbând dezechilbrul economic al UE, mai spune Soros, potrivit Agerpres.
O posibilă criză în Europa, potrivit miliardarului american de origine maghiară, va avea un impact negativ uriaş asupra întregii regiuni. 'Zona euro a alunecat într-o depresie de durată, creată de ea însăşi', afirmă Soros, precizând că Germania ar trebui să acţioneze în calitate de lider al Uniunii Europene, la fel cum au făcut-o SUA pentru lumea liberă după cel de-al Doilea Război Mondial.
Potrivit planului lui George Soros, o ieşirea a Germaniei din zona euro, ar duce la căderea monedei unice. Ţările cu datorii şi-ar putea restabili mai rapid competitivitatea, iar datoriile lor ar putea să se diminueze în termeni reali. Având la dispoziţie Banca Centrală Europeană (BCE), ameninţarea cu intrarea lor în incapacitate de plată ar dispărea. În consecinţă, ar scădea şi costurile de împrumut la un nivelul comparabil cu cel din prezent în Marea Britanie.
Anterior, Soros declarase că cel mai bun scenariu ar fi ca Germania să fie pusă în faţa alegerii: fie să preia crearea unei uniuni politice cu o distribuţie echitabilă a sarcinilor, fie să părăsească zona euro.
În schimb, ţările-creditoare vor înregistra pierderi în urma acţiunilor şi investiţiilor angajate în euro şi s-ar confrunta cu o concurenţă acerbă pe piaţa internă din partea celorlalte ţări membre ale zonei euro. Amploarea pierderilor va depinde de gradul de depreciere a monedei euro şi, prin urmare, acestea vor fi interesate să stopeze devalorizarea, mai consideră miliardarul american.
După confuzia iniţială, apreciază el, va începe o perioadă care va putea fi numită 'visul devenit realitate al lui John Maynard Keynes' - un economist britanic cunoscut în mod special pentru pledoaria sa în favoarea politicilor guvernamentale intervenţioniste, prin care guvernul ar folosi măsurile fiscale şi monetare în scopul temperării efectelor adverse ale recesiunilor economice, crizelor economice şi boom-urilor economice (Wikipedia). În concluzie, a rezumat Soros, vom avea un sistem monetar internaţional, în care atât creditorii, cât şi debitorii vor fi deopotrivă interesaţi în menţinerea stabilităţii, iar Europa va fi în măsură să evite depresia ce se profilează la orizont. (V.M)