x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gheţea: "Ar trebui ca BNR să schimbe normele, pentru că altfel suntem blocaţi"

Gheţea: "Ar trebui ca BNR să schimbe normele, pentru că altfel suntem blocaţi"

26 Mai 2009   •   00:00
Gheţea: "Ar trebui ca BNR să schimbe normele, pentru că altfel suntem blocaţi"

Banca Naţională a României ar trebui să modifice normele de creditare a populaţiei, pentru a se relua finanţarea pe acest segment, mai ales în contextul iniţiativei "Prima casă", anunţată de guvern, a declarat, astăzi, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea, citat de Mediafax.

"Ar trebui ca BNR să schimbe normele, pentru că altfel suntem blocaţi. Normele sunt cele din vara anului trecut, când aveam anumite obiective, de temperare a creditului. Nu se ştia că ar putea fi această situaţie", a arătat Gheţea, după un seminar economic.

În ceea ce priveşte programul "Prima casă", Gheţea a apreciat iniţiativa guvernului, dar a menţionat că trebuie purtate discuţii pe o formă clară a actului normativ şi să se analizeze modul în care normele actuale ale băncii centrale se "mulează" pe o astfel de garantare.

Potrivit lui Gheţea, garanţiile acordate de Fondul de Garantare a IMM-urilor sunt considerate colateral, în conformitate cu normele BNR, în proporţie de numai 60%.

Gheţea consideră că una dintre condiţiile anunţate de guvern, respectiv avansul de cel mult 5%, poate fi îndeplinită de bănci, atât timp cât este vorba de clienţi cu venituri înalte, cu o situaţie financiară bună şi un loc de muncă stabil.

"Suntem tineri care lucrează la multinaţionale, la societăţi mari româneşti, care au salarii mari. Şi ei trebuie să ia «Prima casă»", a menţionat Gheţea.

Marţi la ora 14.00 conducerea Asociaţiei Române a Băncilor se va întâlni cu ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, şi reprezentanţii BNR, pentru a discuta proiectul "Prima casă".

Guvernul a anunţat, miercuri, un program prin care creditele contractate pentru cumpărarea primei locuinţe vor fi garantate de stat în limită maximă de 60.000 euro. Garanţia va fi acordată persoanelor care achiziţionează pentru prima dată o locuinţă şi care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.

Nepenalizarea rambursării anticipate a creditului, procedurile de evaluare ale imobilului, un avans de maximum 5% din împrumut şi perceperea de dobânzi cât mai scăzute sunt criteriile anunţate de premierul Emil Boc pentru selecţia băncilor care doresc să fie incluse în programul guvernamental de garantare a creditelor pentru cumpărarea primei locuinţe.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM va contracta un împrumut în valoare de 100 milioane euro, cu garanţia statului pentru 80% din sumă, iar obiectul de activitate al Fondului va fi extins astfel încât să poată garanta inclusiv creditele ipotecare ale băncilor.

Agenţii imobiliari, dezvoltatorii şi firmele din construcţii consideră că garantarea creditelor pentru cumpărarea primei locuinţe ar putea impulsiona piaţa imobiliară şi a construcţiilor, dar atenţionează că rezultatul depinde de modul cum va fi aplicat programul şi de reacţia băncilor. (V.A.)

×
Subiecte în articol: economic ghetea