x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Giganţii energetici sunt secret de stat

Giganţii energetici sunt secret de stat

07 Oct 2010   •   00:00
Giganţii energetici sunt secret de stat
Sursa foto: Jurnalul Foto/

Constituirea giganţilor energetici Electra şi Hidroenergetica este un secret de stat. Ce contează că o parte din sindicate, organizaţii non-guvernamentale şi o serie de experţi în domeniul energetic au criticat mai multe părţi ale proiectului de fuziune, statul consideră că nu trebuie să ştim o serie de detalii ale operaţiunii.



După ce Hidrosind, sindicatul salariaţilor din Hidroelectrica, a făcut plângere la 28 mai către Comisia Europeană pe motiv că proiectul de fuziune a companiilor din domeniul energetic ar fi o subvenţie indirectă a termocentralelor şi minelor de cărbune, autorităţile din România au dat un răspuns. Dar numai o parte a documentelor este publică, restul fiind trecut la categoria confidenţial. "Menţionăm faptul că numai informaţiile transmise în Anexele 2 şi 3 la prezenta scrisoare sunt considerate de Statul român drept confidenţiale, urmând a beneficia de tratament corespunzător", se arată în prezentarea situaţiei de partea română, care a fost prezentată de CE sindicaliştilor.

Sindicaliştii afirmă că o analiză a Consiliului Concurenţei arată că, de fapt, costurile reale de producţie pentru un MWh în societăţile respective nu sunt 40-45 euro aşa cum pretind autorităţile în discuţiile publice, ci de 63-65 euro/MWh. "Vom fi în domeniul energetic situaţia în care se află autostrăzile sau alte lucrări publice, în care atunci când se porneşte o lucrare există un anumit preţ iar pe drum ajungem să constatăm că totul este dublu", a declarat Decebal Sulea, preşedintele Hidrosind. Potrivit sindicaliştilor, autorităţile pur şi simplu au minţit Comisia Europeană în răspunsul dat. El a mai spus că Hidrosind va prezenta aceste informaţii la Bruxelles. Statul se dă de gol câteva rânduri mai jos în răspunsul trimis la Bruxelles că Anexa2 prezintă majorările şi reducerile de capital efectuate la societăţile în cauză, precum şi alte date financiar-contabile.

Statul consideră că nu se face o subvenţionare a CNH deoarece aceasta nu mai este inclusă în proiect iar în cazul datoriilor şi pierderilor Elcen, aceasta nu va primi în fuziune nici o facilitate, va fi monitorizată şi va fi preluată atât cu active cât şi cu datorii. SNLO a avut în 2009 pierderi de 50 de milioane de lei, duble faţă de cele din 2008. La 31 decembrie 2009, compania avea datorii la bugetul de stat de 489,6 milioane de lei. La Elcen, care asigură şi încălzirea şi apa caldă a Capitalei, pierderile au urcat de la 345,5 milioane de lei în 2008 la 349 milioane de lei în 2009. Concomitent, Elcen a acumulat datorii totale de 569,7 milioane lei, din care 80,6 milioane lei la bugetul de stat şi 489,1 milioane lei către companii private şi alţi creditori.

Sindicaliştii vor ataca în instanţă ordonanţa de modificare a legii societăţilor comerciale care elimină suspendarea fuziunii până la terminarea proceselor. Electra va fi constituită din complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, Nuclearelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi sucursalele hidro din Sibiu, Vâlcea şi Târgu Jiu. Hidroenergetica se va realiza din preluarea de către restul Hidroelectrica a Elcen Bucureşti, Electrocentrale Deva şi termocentrala Paroşeni. Sindicaliştii au anunţat că nu se opun constituirii a două companii, dar fără divizarea Hidroelectrica şi prin constituirea unui holding, astfel încât unităţile termo şi miniere să fie profitabile.

×
Subiecte în articol: economic