x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Goana bezmetica dupa bani

Goana bezmetica dupa bani

de Daniela Ivan    |    Iohanna Onaca Purdea    |    11 Aug 2005   •   00:00
Goana bezmetica dupa bani

Propunerea Finantelor de a majora impozitul pe vile si pe masini de lux tulbura piata. Proprietarii de apartamente spatioase de bloc vor plati impozite mai mari.

Propunerea Finantelor de a majora impozitul pe vile si masini de lux starneste intrebari in piata. Daca masura se va aplica locuintelor cu o suprafata de 100 de metri patrati, destui dintre proprietarii de apartamente spatioase vor trebui sa plateasca impozite mai mari.

Reprezentantii agentiilor imobiliare sustin ca efectul majorarii impozitelor pe locuinte depinde foarte mult de suprafata de la care se va introduce taxarea suplimentara. "Daca acest impozit se va plati pentru casele sau vilele cu suprafete mai mari de 200 de metri patrati, atunci efectele vor fi aproape nule. Nu va fi afectata mai mult de 3% din populatie, un procent infim pentru a produce efecte pe piata imobiliara", spune Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Insa, daca suprafata va cobori la 100 de metri patrati, atunci vor fi afectati locuitorii apartamentelor cu patru camere de la bloc, precum si o categorie larga de proprietari de case taranesti. "Putem gandi ca toti oamenii care au mostenit proprietati mari si nu au bani le vor vinde sau inchiria", spune Ureche. El adauga ca, intr-o asemenea ipoteza, pretul caselor si al chiriilor va scadea, insa procentul nu poate fi cuantificat. El depinde de varianta pe care Ministerul de Finante o va adopta.

PROPUNERE. Ministerul de Finante a elaborat un proiect de lege prin care vrea sa taxeze suplimentar masinile de lux si locuintele cu suprafete mari. Valorile de la care vor fi percepute taxele suplimentare, precum si procentele nu au fost inca facute publice de Finante, nefiind aprobate de Guvern. Exista mai multe variante de lucru.

"Este vorba de o mai echitabila distribuire a poverii fiscale. Adica, noi am plecat de la ideea ca este anormal ca pentru o masina cu o capacitate cilindrica foarte mare, eu stiu, de 3.000, de 4.000 de centimetri cubi si de o valoare de 40.000-50.000 de euro, sa platesti doar un impozit de cateva sute de mii de lei", a declarat Ionut Popescu, ministrul Finantelor Publice. In ceea ce priveste impozitul pe case, ministrul nu a putut da prea multe lamuriri. Singurul lucru pe care l-a spus raspicat a fost ca exista o diferenta intre impozitul pe care il platesc cei de la tara si cei de la oras, diferentiere pe care o va mentine.

MASINI. Reprezentantii pietei auto spun ca este greu sa se aprecieze acum care va fi evolutia in urmatoarea perioada, deoarece nu se cunoaste cu cat va creste cota de impozitare. "La ora actuala, impozitele sunt extrem de mici, cateva sute de mii de lei la fiecare 500 de centimetri cubi. Una este daca se dubleaza impozitul si alta daca creste de 10 ori.

Este imposibil de facut o estimare acum", spune Marius Carp, directorul Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). "Chiar daca va fi o majorare, este posibil ca si cumparatorii sa se reorienteze catre masini cu motoare mai mici", este de parere Carp. "Impozitul pentru masinile de lux nu va influenta vanzarile pe segmentul premium", spune Bogdan Huidan, director de marketing la Volvo.

TVA
Majorarea TVA ramane cea mai potrivita masura pentru obtinerea unor venituri bugetare mai mari incepand de anul viitor, a declarat ieri ministrul Finantelor, Ionut Popescu. "Introducerea cotei unice s-a dovedit o masura corecta si rezultatele au inceput sa se vada. Din acest motiv, consider ca majorarea TVA ramane cea mai buna varianta, poate singura", a explicat Popescu. Estimarile Finantelor arata ca majorarea TVA cu trei puncte, de la 19% la 22%, ar aduce un plus la bugetul de stat de aproximativ 35.000 miliarde de lei, echivalentul a unui miliard de euro. TVA mai mare va avea ca rezultat temperarea consumului intern.

×
Subiecte în articol: economic