x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gondole pe Dambovita

Gondole pe Dambovita

02 Noi 2004   •   00:00

ECONOMIC
Turistii s-ar putea plimba in viitor cu gondolele pe Dambovita, iar Bucurestiul ar putea fi vizitat de mai multi straini. Romanii s-ar putea plimba cu gondola pe Dambovita, iar turistii straini ar putea veni in Capitala pentru a se bucura de beneficiile centrelor de infrumusetare, pentru a vizita cluburile de fotbal sau pentru a face turism de epoca.
IOHANNA ONACA PURDEA

PROMENADA. Raul Dambovita ar putea deveni un "bulevard al indragostitilor" o data cu introducerea gondolelor
Intr-un viitor nu foarte indepartat, raul Dambovita care strabate Capitala ar putea capata alta infatisare, lipsit de gunoaiele care plutesc pe luciul apei si impanzit de mici ambarcatiuni in care sa se plimbe turistii.

BULEVARDUL INDRAGOSTITILOR. Amenajarea Dambovitei pentru plimbari cu gondola sau crearea "Bulevardului Indragostitilor" este doar o parte din proiectul "Dezvoltarea Turismului in Sectorul 6", initiat de Fundatia "Romania - Generatia Urmatoare", propunere agreata si de Primaria Sectorului 6, care a considerat oportuna initierea unui parteneriat. Presedintele fundatiei, George Bogdan, spune ca amenajarea Dambovitei ar putea fi demarata ca o investitie privata, in parteneriat cu Primaria, proiectul urmand sa fie prezentat si agentilor economici in cadrul unui seminar, in decursul acestei luni. In functie de interesul aratat de investitori, proiectul ar putea demara pana la primavara, este de parere presedintele fundatiei. "Costurile sunt estimate la mai putin de un miliard de lei, acestea incluzand, in principal, curatarea generala a raului, iar gondolele ar putea fi fabricate in Romania. Investitia s-ar putea amortiza in maximum doi ani", a afirmat George Bogdan.

PARCUL LACUL MORII. Intregul proiect, care include mai multe componente, are ca scop punerea in valoare a obiectivelor si a potentialului turistic existent in Sectorul 6 al Capitalei si atragerea de turisti romani si straini. Un important punct turistic ar putea deveni Lacul Morii, prin amenajarea unui parc de agrement si odihna, care sa cuprinda un miniport cu ambarcatiuni pentru sporturi nautice, plaja, terenuri de sport, magazine, un minihotel, bungalouri, un microrestaurant traditional. Datorita amplasarii sale, parcul ar putea deveni un loc foarte atractiv pentru turistii straini si pentru bucuresteni.

PRICHINDEL LAND. Tot in Sectorul 6 s-ar putea amenaja si un "orasel al copiilor", unde micutii sa se poata juca nestingheriti. "Prichindel Land s-ar putea amenaja in zona Crangasi, langa strandul Dambovita, ca un parc de distractii pentru copii, cu jocuri bazate pe basmele romanesti, dar si cu un segment dedicat domeniilor de viiitor: rachete, calculatoare", a afirmat George Bogdan.

Turistii vor putea sa-si parcheze masinile intr-un parc auto supra si subteran care urmeaza a fi amenajat in zona Metro Militari. Accesul la obiectivele turistice se va face cu mijloace de transport in comun pentru a fluidiza traficul.

TURISM SPORTIV SI CULTURAL. Valorificat si in alte tari, turismul sportiv ar putea fi un punct de atractie si in Bucuresti, prin introducerea ca obiective turistice a cluburilor sportive si de fotbal. Proiectul prevede amenajarea muzeului marilor performante sportive ale echipelor de fotbal Steaua si Rapid si respectiv al cluburilor sportive, organizarea de intalniri ale copiilor si adolescentilor cu vedete ale sportului, initierea turistilor in tainele fotbalului si atletismului. Potrivit proiectului, pe langa cluburile de fotbal ar putea fi construite niste minihoteluri care sa ii gazduiasca pe turisti.

SHOPPING SI AFACERI. Si fabricile autohtone de confectii si mobila au fost incluse ca eventuale obiective de atractie, prin organizarea unor vizite in decursul carora turistii sa vada fluxul tehnologic si chiar sa poata cumpara obiecte de mobilier sau de vestimentatie direct de la producator. Printre fabricile mentionate se numara Modconf, Faberom, Confectia, Mobins si Silvarom, care alaturi de alte societati pot constitui potentiale tinte ale unor vizite de afaceri, in vederea atragerii de investitori straini.

Strainii ar putea fi atrasi in Bucuresti o data cu dezvoltarea unor centre de tratament stomatologic, de infrumusetare si de fitness, care vor valorifica potentialul medicinei romanesti, cu servicii la fel de bune ca in strainatate, dar la preturi mai mici.

COSTURI. Valoarea investitiilor preconizate se ridica la circa 40 milioane de dolari, in aceasta suma fiind cuprinse cheltuielile estimative pentru parcul Lacul Morii, doua minihoteluri, investitia pentru un parc auto subteran in Militari, modernizarea Bulevardului Pacii-Armata Poporului (asfalt, trotuare, spatii verzi) si parcul Prichindel Land. "O parte din bani ar putea proveni din fonduri PHARE, din programul pentru infrastructura (intre 2 si 5 milioane de euro)", a spus George Bogdan. Celelalte fonduri vor fi investitii private ale firmelor interesate.

TURISM DE EPOCA
In cartierul Giulesti s-ar putea amenaja o zona unde sa se conserve specificul local din perioada anilor 1900, cum ar fi "Groapa lui Oatu", cu strazi si locuinte de epoca. In zona s-ar putea construi mici carciumi, cu meniu traditional si lautari, bacanii si pravalii ca pe vremuri. Acest spatiu ar putea gazdui si un centru de ceramica populara. Obiectivele turistice culturale, monumente, statui, precum si gradina botanica "Dimitrie Brandza" ar putea atrage, la randul lor, turisti romani si straini.

CENTRU STIINTIFIC
Initiatorii proiectului au in vedere infiintarea unui parc IT, ca mijloc de promovare a specialistilor romani in calculatoare. Aici se va amenaja un centru national de inalta performanta care sa reuneasca anual primii 200 de tineri supradotati si specialistii din Uniunea Europeana, America, Japonia. Tot aici ar putea functiona si un centru international de formare in soft, precum si un incubator de afaceri destinat formarii tinerilor intreprinzatori. Prin acest proiect se doreste si valorificarea potentialului stiintific al Institutului Politehnic Bucuresti (IPB), unde sa se amenajeze un muzeu al inginerilor.
×
Subiecte în articol: economic