Liderii politici din Grecia au incheiat acordul privind reformele si masurile de austeritate necesare obtinerii celui de-al doilea program de sustinere financiara de 130 de miliarde de euro, cu cateva ore inainte de o reuniune a ministrilor de Finante din eurozona, a anuntat premierul elen, Lucas Papademos. Discutiile au fost foarte tensionate si au durat mult, spre exasperarea liderilor europeni. Este insa explicabila situatia, avand in vedere problemele aflate in discutie.
Masurile din document se refera la o scadere cu 20% a salariului minim, taierea unor pensii complementare si disparitia a 15.000 de posturi din sectorul public. Creditorii internationali ai Greciei au cerut reducerea locurilor de munca in politie si in armata si exista propuneri de concediere a profesorilor care lucreaza cu contracte temporare de munca, ca parte a intentiei de a renunta la 150.000 de angajati din sectorul bugetar pana in 2015, potrivit Agerpres.
O alt masurile dorita de creditorii internationali ai Greciei prevede ca salariul minim lunar sa coboare de la 751 de euro, cat este in prezent, la 600 de euro. Sindicatele au anuntat deja intr-o scrisoare trimisa premierului Papademos ca nu sunt de acord cu astfel de sacrificii. Liderii din Uniunea Europeana si FMI au fost exasperati de intarzierea acordului privind reformele cerute in schimbul ajutorului financiar de 130 de miliarde de euro, in conditiile in care Grecia trebuie sa rascumpere pe 20 martie obligatiuni de 14,5 miliarde de euro.