Trei luni de negocieri s-au dus pe Apa Sambetei, cand investitorii privati au rupt orice tratativa cu guvernul grec pentru reducerea datoriilor acestui stat.
Intreruperea neasteptata a discutiilor dintre Grecia sI investitorii privati aduce tara un pas mai aproape de incapacitatea de plata, dupa esecul de a convinge creditorii sai sa fie reduse cu 50% in mod ordonat, scrie The Telegraph.
Ministrul de Finante Evangelos Venizelos a anuntat ca discutiile vor fi reluate miercuri pentru “a trece peste diferente', insa oameni din interiorul procesului de negociere raman sceptici ca se va ajunge la un rezultat.
Timpul trece pentru Grecia, care are nevoie de o intelegere cu creditorii sai privati – banci, asiguratori, fonduri de investitii – pentru a putea primi o noua transa de la Fondul Monetar International (FMI). Acordul trebuie sa fie realizat pana pe 20 martie, cand guvernul grec trebuie sa faca o plata de 14,5 miliarde de euro.
Problema este ca o parte din creditori sunt de acord cu un faliment “voluntar' sau controlat – adica schimbarea datoriilor cu obligatiuni de valoare mai mica - iar altii nu accepta conditiile.
Astfel, Grecia ar putea ajunge in incapacitate de plata.
Incapacitatea de plata ar “ingheta' creditarea mondiala
Acest tip de “eveniment de credit' ar declansa plati de miliarde de euro catre asiguratori prin intermediul instrumentelor numite credit default swaps (CDS), emise tocmai pentru a proteja investitorii in eventualitatea unui faliment. Iar efectul va fi catastrofal la nivel mondial sI ar provoca o “inghetare' generala a creditarii.
Problema e ca din datoria de 315 miliarde de euro a Greciei, doar 7,8 miliarde de euro sunt acoperite de CDS. Marea majoritate a datoriei elene este detina de bancile europene, care au asigurari in proportie foarte mica. Cele mai multe CDS-uri sunt detinute de administratorii de fonduri de investitii – acuzati de Germania sI de Franta ca beneficiaza de pe urma crizei datoriilor. Altii, pretind ca fondurile speculative ar beneficia de pe urma unui faliment, in vreme ce bancile europene ar pierde.
Depinde de un fir de ata
In luna octombrie 2011, Uniunea Europeana a fortat investitorii sa implementeze o reducere cu 50% a valorii bondurilor grecesti, cu scopul de a reduce datoria Greciei la 120% din produsul intern brut pana in 2020. Masura ar reduce datoria publica a Greciei cu 100 de miliarde de euro si e conditie a acordarii unui nou imprumut de 130 de miliarde de euro. Ratingul Greciei este de mult timp la categoria “junk'. Premierul grec Lucas Papademos a caracterizat situatia drept “critica' sI a spus ca atat acordul cu investitorii, cat sI noul pachet de finantare depind una de alta pentru ca Grecia sa supravietuiasca. Totusi, Evangelos Venizelos, detinatorul portofoliului Finantelor, a insistat saptamana trecuta ca amenintarea unui faliment dezordonat ar putea fi evitata in cateva saptamani iar negocierile pentru reducerea datoriei ar putea fi salvate.